erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Mindennapi diverziók

Annak alapján, ahogy a dolgok a jelenlegi román politikában zajlanak, az utca tiltakozó lépései ellenére egy tudatos diverziós programmal állunk szemben. Mely diverziós program során olyan parlamenti törvényhozási próbálkozások zajlanak – az igazságszolgáltatás és jogállamiság elleni támadásokkal kiegészülve –, melyek Romániát a jelenlegi kormányprogramban meghirdetett elvekkel ellentétes irányba vezethetik.

 

 Íme, ha valaki nem ismeri a kormányprogram fő üzenetét: „Az általunk támogatott megoldás az állam intézményeinek megerősítése, a jólét, tisztességesség és jóérzés biztosítása” – megtalálható a kormány honlapján.

Szép üzenet, jó szándékok, népszerű dolgok: Jólét, Tisztességesség, Jóérzés. Mit akarnak még a románok ilyen kormányzási elvek mellett, melyeket már a kampányban, a jelenlegi politikai hatalmat kialakító választások előtt meghirdettek? Miért mennek még mindig ki az utcákra az emberek, kérdezhetné valaki, aki nem ismeri, vagy nem akarja tudomásul venni a romániai helyzetet.

De akit valóban érdekel a helyzet, annak nem kell túl mélyre ásnia, elég egy pillantást vetni a politikai, kormányzati, parlamenti eseményekre, a „jogállamiság megerősítésére” tett lépésekre, az igazságszolgáltatás ellen támadásokra, a hatalom szándékaira és konkrét tetteire, hogy megállapíthassuk, a dolgok teljesen másképp állnak. Annak ellenére, hogy január 31-étől mostanáig több millió román vonult utcákra, a jelenlegi politikai hatalom cselekedetei ellentétesek mindazokkal a kormányzási elvekkel, melyeket ürügyül és porhintésül használnak fel bárkivel szemben, aki bírálja a regnáló hatalmat.

Sőt, az utcán lévő kötekedők folyamatosan azt hangoztatják és azért mutogatnak ujjal a kormány és a parlamenti többség felé, mert a hatalom átvétele óta csak azért dolgoztak, hogy megmentsék az igazságszolgáltatástól és a büntetések végrehajtásától a büntetőügyeseket és az elítélteket. A büntetőügyes politikusok pedig az elhúzódó tüntetések ellenére a saját érdekeikkel foglalkoztak, az a „Kutyák ugatnak, a medve halad!” román szólásnak megfelelően.

Sőt, egyes románok a jelenlegi Grindeanu-kormány éretlen és fenntarthatatlan lépéseit, például a közalkalmazotti fizetések megemelését, a falusi mentőállomások, a falusi iskolák digitalizálását, tehát gyakorlatilag demagóg ötleteket látva, melyekkel a szekeret fogják a lovak elé, azt is mondhatnák, hogy tudatos, jól megszervezett és már a választás előtt kigondolt diverziókkal van dolgunk. Mely diverziókat a fő kormányzópárt, a PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) egyes meghatározó tagjai által is bírált, fedezet nélküli költségvetés egészít ki.

Egy másik nagy hatással járó diverzió a Parlamentben lepleződött le, ahol az egyik parlamenti képviselő, a híres Şerban Nicolae egy egyéni törvényjavaslat álcája mögé rejtve újra napirendre tűzte a közkegyelem kérdését. A hatalmon lévő koalíció hivatalosan nem vállalta a tervezetet, de nem hivatalosan támogatja és kiáll mellette. Annak ellenére, hogy a PSD, élén Liviu Dragneával a szavak szintjén elhatárolódott ettől a törvényjavaslattól, nagyon is elképzelhető, hogy a parlamenti többség gond nélkül megszavazza majd. Ezáltal a diverzióból minden további nélkül törvény lenne és elérné a nagy könnyedséggel kitűzött célt.

Egy másik fontos aspektus, mellyel kiegészíthetjük ezeket a diverziókat az, hogy igyekeznek megfélemlíteni – akár bepereléssel is megfenyegetve őket – azokat, akik veszik a bátorságot, hogy leleplezzék és bírálják a hatalom erkölcstelen és törvénysértő lépéseit. Olyan diverziós programról van szó, melynek során olyan parlamenti törvényhozási próbálkozások zajlanak – az igazságszolgáltatás és jogállamiság elleni támadásokkal kiegészülve –, melyek Romániát a jelenlegi kormányprogramban meghirdetett elvekkel ellentétes irányba vezethetik. A jogállamiság megszilárdításától és az igazi demokráciától messze.

Ilyen körülmények között, tekintettel az impotens parlamenti ellenzékre, az Utca marad az egyetlen erő, mely képes lenne szembeszállni a Hatalommal. De az utóbbi időben úgy tűnik, hogy a közösségi hálózatokon terjesztett mozgósítási felhívások ellenére az utcai tiltakozás is egyre gyengébb. Jó lenne, ha tévednék, az Utca pedig képes lenne megmozdulni és elég erőssé válni ahhoz, hogy meghiúsítsa a hatalom diverzionista programját.

Paul Stan

adevarul.ro, Diversiuni la ordinea zilei

 

 

eurocom.wordpress.com

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog