erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Vajon képesek lennénk áldozatot hozni az autonómiáért?

Harcolunk a székelyföldi autonómiáért! Vajon az a gondolat tudatosodik-e bennünk, hogy azért valamit közösen összefogva tennünk is kell, áldozatot kell hozni minden egyes magyarnak, székelynek. Elődeink a szabadságért mindent feláldoztak, még az életüket is. Mi mit teszünk?

A mostani kormányzat egy nagyobb Tel Drum


Fotó: liberinteleorman.ro

Végre robbant a Tel Drum „bomba”. Betonszilárdságú aktával, aminek az összeállításában az európai OLAF is közreműködött. Itt nem politikai aktákról, binomról, trinomról van szó, hiszen nem fogjuk az OLAF-ot is román binomokba belerángatni. Liviu Dragnea védekezése nevetséges. Folyamatosan párhuzamos államról, szolgálatokról, Pahonţuról, Iohannisról, a PSD átvételéről beszél, olyan mesékről, melyeket már a PSD (Szociál demokrata párt) tagjai sem hisznek el.

Brit történész: Orbán helyesen teszi, amit tesz

Az Európai Unió szembesül a valósággal, hogy a nemzetállamok nem adnak utat a brüsszeli imperializmusnak – mondja David Pryce-Jones brit publicista és történész a Mandinernek. A Brit Birodalom és a gyarmatosítás eszméjét is megvédő, a teljes szólásszabadságban hívő Pryce-Jones szerint sajnálatos, hogy feloszlatták az Osztrák-Magyar Monarchiát, egyik kedvenc történelmi személyisége pedig Ferenc József. A Mandiner a Danube Institute 1917-es orosz forradalom kapcsán szervezett konferenciáján beszélgetett a birodalmi konzervatív nézeteket valló történésszel. Interjúnk.

Letörlöm arcod

Legkönnyebb lenne azt mondanom, hogy engem már nem lep meg semmi. És miért nem mondom? Azért, mert mindig a nehezebbet választottam.

Variációk egy témára: Románia nem jogállam; Autonómia és revízió

címeket elolvasva látszólag  semmi összefüggés nincsen két alábbi Székely Hírmondóban megjelent cikkek között, de mégis van egy közös kiinduló pont a November 15-én Sepsiszentgyörgyön rendezett megemlékezés a 75 évvel ezelőtti eseményre. Az érvek elemzését az olvasóra bízzuk. 

Egyre rosszabb lesz. Elképzelhető, hogy a kormány nem éri meg a húsvétot, de lehet, hogy a karácsonyt sem

Meglehet, hogy maga a PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) lesz érdekelt a kormányból távozásban, amit egy kisebbségi kormány követhetne, állítja Barbu Mateescu szociológus.

A főkutyák és alkutyák Romániája

 „Az őrület viszonylag ritka az egyes emberekben. De általános jelenség csoportokban, pártokban, nemzetekben, korszakokban.”

(Nietzsche)

„Bizonyára tudják, hogy a Főkutyák és a tőlük függő Alkutyák nagy szerepet játszottak a hetvenes-nyolcvanas években, s nagy szerepet játszanak ma is minden olyan társadalomban, melyek nem tudtak kibontakozni a személyes függőségi rendszerek hálójából.” (Írja Hankiss Elemér a Befejezetlen ember kötetében)
Fölöttébb igaz ez a mai balkáni Romániában, amelyik folyamatosan korrupciós viszonyok között vergődik, ahol még a középkori fanarióta viszonyokat is fölleli a szemlélő.

Ugyanazt a retorikát alkalmazzák, amelyet az andropovi Szovjetunió alkalmaztak. Azaz: a másként gondolkodók külföldi ügynökök, nemzetidegen elemek ellen uszítanak, ezek közé sorolják az ősellenségnek kikiáltott magyarokat is. Ezek az elemek hisztérikus kényeskedőknek, beilleszkedésre képtelen, destruktív bajkeverőknek vannak kikiáltva. Az a föltételezés, miszerint a társadalombírálat, illetve a jog számonkérése »külföldi ügynökök, vagy a nemzetidegen« aknamunkája, és mindegy hol állunk, legyen az jobb- akár baloldal. Ezek a sajátossága Romániában az elmúlt évtizedek minden egyes egyeduralomra törő hatalomnak és háttér konjunktúrának.

Interneten hogyan manipulálják a felhasználókat (ugyan az a hír két helyen)

Egyre több kormány manipulálja a közösségi oldalakat és üldözi az ellenzéket az interneten, ami nagy fenyegetést jelent a demokráciára - közölte a Freedom House amerikai központú emberi jogi szervezet.
Figyeljük meg két interneten nagy olvasottságnak örvendő  portál hogyan tárgyalja ezt a témát. Mit és hogyan emel ki az MTI közleményből. Mindketten ugyanarról csupán annyi történik, hogy melyik lap mire fektet hangsúlyt, vagy hallgat el a hírekből, attól függően, hogy az olvasó tudatába mit szeretne bevinni. Ugyan annak a hírnek a közlését hasonlítsuk össze az egyik a magyarhirlap.hu a másik az index.hu oldalán jelent meg. Az előbbi a kormánypárt oldalán áll, míg a másik az ellenzéket támogatja. Ha kedves olvasó elolvassa a két rövid példát minden kommentár nélkül eldöntheti, hogy a még a Freedom Hause manipulációról szóló cikket is az olvasók "manipulálására" használják. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog