erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Visszatekintő - Akasztófadomb (Kézdivásárhely)

Mintegy száz éve írta a Székely Újság Kézdivásárhely dombjáról mely manapság már nemlétezik, ahogyan a szerző megjósolta a múlté.

Künn járok a szabadban. A nagy természetben, amely már érezteti tavaszi leheletét. Járom az utat, mint a forrás után szomjazó vándor, lábam göröngyről-göröngyre lép és lelkem messze távolban keres valakit, valamit. . .


Ide szoktak sokan kisétálni, az Akasztófadombra. Szerelmes párok, magányt kedvelők, akik menekülnek a zajból, egy pillanatra, néhány órára szeretnek magukban lenni ’. . .
Akasztófadomb I Szerelném ennek a dombnak megfejteni a történetét. Ki hordta össze ezt a földtömeget ? Elválasztó mezsgye akart-e lenni, a várost a falutól, vagy valami más célt akart szolgálni? A szájhagyomány azt meséli, hogy a domb elnevezése megfelelt a rendeltetésének. Ide hozták ki a zsiványokat, árulókat és végeztek velük.
Ebben lehet is valami! Ásatások közben előkerülő emberi csontok mesélhetnének történeteket, megfejthetnének titkokat.
Az akasztófadomb kezd már a domb jelegéből veszíteni. Apránként elhordják a városiak a földet, levágják a dombot. De azért még felkeresik a sétálók. Messze el lehet látni innen. Közvetlen alatta terül el a „májusrét” — mely különösen májusban a vadvirágok tarka köpenyegét ölti magára ; köröskörül láthatók a falvak, de festő ecsetére való a város kibontakozott látképe hatalmas kálvinista templomával, élvezettel pihen meg a szem a síkságot körülfogó hegyeken, a Nagy Sándor-tetőn, a Magyaroson és szemeim előtt megelevenedik egy nemrég letűnt múltnak sok-sok legendája, harci dicsősége, futóárok, drótakadályok, dübörgő ágyuk és hosszú hosszú trén . . . A magyar dicsőség világában járok. Lelkem most ott kalandoz a múltban és úgy hallom, mintha megcsendülne a nóta is:

„A Magyaros tetejében tízes bakák laknak
Minden este zene mellett reggelig mulatnak.
Ejde sokat danolják jó kedvükben azt a nótát:
Barna kis lány hányszor mondtam Néked
Ne szeress te soha mást, csak 10-es honvédet”

Elmúlt idők, összeomlott keretek, begyepesedett nemzeti erények. A jelenben járok és siratni szeretném a múltat . . .
Hazafelé tartok. Unos-untalan lelkemen rágódnak leszűrt igazságok valami könyv lapjairól:

„Krisztus azt mondá: ne ölj és Péter, a tanítványa kardot rántott.

Krisztus azt mondotta, hogy szeressétek egymást és Júdás elárulta őt.

Krisztus azt mondotta, nem azért jöttem, hogy ítéljek hanem hogy mentselek és elítélték ". 

Székely Újság 1919. március 

Krisztus azt mondotta, hogy szeressétek egymást és Júdás elárulta őt. Krisztus azt mondotta, nem azért jöttem, hogy ítéljek hanem hogy mentselek és elítélték ". 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog