erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

1917-ben érkeznek az első hírek az 1916-ban elhurcoltakról

"Az elhurcolt túszok sorsa Romá­niába Kézdivásárhrtyről jelenti tudósítónk (Az Est 1917):

Zágoni Mózes kovásznai bérkocsist az oláhok túszként magukkal hurcolták. Vele együtt még 373 embert vittek el magukkal Kovásznáról és környékéről, akikről eddig semmiféle hír nem érkezett.

A napokban azután visszaérkezett a fogságból Zágoni Mózes kinek a teste tele volt  korbácsütésektől támadt sebekkel, Úgy hogy a nagyszebeni kórházba kellett szállítani, később Kovásznára vitték, ahol belehalt sebeibe. A
szerencsétlen ember még kórházi ápo­lása alatt megható részleteket mondott el a túszok szenvedéseiről. Előadta,hogy őt az oláhok mint fuvarost Oroszországba vitték, ahol azonban nem akarták elhelyezni a túszokat.
Így került ő Dobrudsába, ahol később a bolgárok megszabadították. Elbeszélte azt. is, hogy társai közül többet megölt a piszok, s a korbácsütés. A kézdivásárhelyi elhurcolt száz túsz sorsáról sem volt eddig hír  végre most Jasi mellől a svájci  követség útján távirat érkezett  Török Samu kézdivásárhelyi gyárostól, akit társaival együtt október 14-én hurcoltak el az oláhok, Török Samu a Táviratban ezer frankot kér, amit atyja nyomban el is küldött neki. A táviratban Törők megemlíti, hogy harmincad magával van Jasi mellett fogságba."

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog