Szerző :Tóth László



A hétvégén is  ezrek követelték a román kormány távozását Bukarestben. A felháborodást a csendőrségi oszlatások tovább fokozták.

 

A szombati és vasárnapi megmozduláson a külföldről nyári szabadságukra hazatért román vendégmunkások mellett a tömeg nagyobbik részét a másfél éve kezdődött romániai ellenzéki tüntetéssorozat hangadói tették ki. Létszámukat helyi idő szerint este kilenckor a román közszolgálati Agerpres hírügynökség 15 ezerre, a több ellenzéki médium pedig 20-30 ezerre becsülte.

Bár az előző napi összetűzések feszültsége érzékelhető volt a téren, a péntekinél békésebben indult a szombati demonstráció, eltekintve attól, hogy kora délután, amikor a csendőrök fémkerítésekkel határolták el a tüntetők mozgásterét, hogy ne akadályozzák a járműforgalmat, az egyik tiltakozó megpróbálta ezt meggátolni és emiatt kisebb dulakodás tört ki. A rendbontó megbírságolása után az esti órákig egyetlen biztonsági kockázatról – egy 18 éves fiatalembernél talált késről – számolt be a csendőrség.

A Dancila-kabinet távozását követelő bukaresti tüntetők eltökéltségük jeléül azt skandálták a kormány székháza előtt, hogy „nem távozunk, amíg nem távoztok”.

A bukaresti demonstrációval egy időben Románia több nagyvárosában is ezrek követelték a kormány távozását, a korrupt, büntetett előéletű politikusok eltávolítását az ország éléről, és tiltakoztak az előző napi – szerintük brutális és indokolatlan – csendőri erőszak ellen. Komolyabb rendbontásról estig a vidéki tüntetések helyszíneiről sem érkezett jelentés.

Forrás: MTI

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog