erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

A New York Times 1928. május 10-én írta: „Románia a faji, vallási üldözések színhelye”

Az elmúlt száz évben a földrajzi, kisebbségek – ahogyan az újság fogalmaz – helyzete nem sokat változott, ugyanúgy ahogyan a trianoni diktátum után közvetlen, éléskamrának tekintette a román vezetés Erdély ma is ez történik. Az elmúlt kilencven évben a nemzeti kisebbségek helyzete nem sokat változott Romániában. 2017-ben 99 évvel a nagy Románia kikiáltása után se váltotta be a román vezetés azokat az ígéreteket, melyeket Erdély megkaparíntásakor szerződésekben foglalva vállalt. 1928 májusában maguk a románok lázadtak fel Erdélyben és Bánátban, hogy az életszínvonaluk folyamatosan csökken, a beígért reformok életbeléptetése nem történt meg, és nincsenek megelégedve a regáti románok úrhatnámságával. A Brateanu által vezetett kormány csak élősködik a Romániához csatolt területeken. Több százezres tömeg indult Bukarest felé a kormány megdöntéséért. Végül fondorlattal kitekerték a forradalom nyakát. (Erre egy következő számban visszatérünk.)

Az erdélyi románoknak sem tetszett az egyesülés Romániával a múltszázad elején

A 19. sz. végén és a 20. század elején egyre inkább erősödött az irredenta propaganda Romániában is, és Erdélyben is bizonyos román körökben, az az Románia igényt tart minden olyan területre ahol románok élnek. A magyarországi román nemzetiségi politikusok és a romániai államférfiak, politikusok, tudósok, írók és hírlapírók között kifejlődött szellemi és érzelmi kölcsönösségnek tisztán erkölcsi természetű rugói mellett voltak anyagias természetű vonatkozásai is.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog