erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Lázár János: A történelmi Magyarországot tudatosan számolták föl


Magyarország a VIII század végén

A Nagy Háború óta Magyarország és a magyarság megcsonkítva keresi helyét Közép-Európában”

Okulhatunk abból, ami az első világháború kitörése előtt, és a háború alatt történt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Hódmezővásárhelyen.

 

Lázár János a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) az I. világháború korát bemutató országjáró kiállításának hódmezővásárhelyi megnyitóján kifejtette, hogy a háború végén a Szent István-i Magyarország hajszál híján megszűnt létezni.
A Nagy Háborúnak nagy következményei lettek, "azóta Magyarország és a magyarság megcsonkítva keresi helyét Közép-Európában" - hangsúlyozta a miniszter.

A történelmi Magyarországot tudatosan számolták föl és büntették meg, a tragédia fokozásához pedig hozzájárult a belső széthúzás is - mondta.
A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus emlékeztetett rá, hogy Hódmezővásárhely a lakosság arányában az egyik legnagyobb veszteséget elszenvedő város volt, több mint háromezren adtak életüket a haza védelméért. Nem akadt olyan hódmezővásárhelyi család, melyet a veszteség ne érintett volna - tette hozzá.

Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, hogy az utódok kötelezettsége méltón emlékezni a hősi halottakra. Az önkormányzat befejezte az első világháborús emlékművek, szobrok, emlékhelyek felújítását, és folyamatban van a katonasírok rendbetétele is. A magyar földben nyugvó honvédek mellett nem feledkeztek meg azokról sem, akik hazájuktól távol vesztették életüket: a város tavaly Lengyelországban emléktáblát állított az ötödik honvéd gyalogezred katonáinak - tette hozzá.

Jövőre pedig Pásztor János Hódmezővásárhely főterén álló huszárszobránál emlékmű örökíti meg a város csaknem háromezer hősi halottjának nevét - közölte a polgármester.

Varga Benedek, a MNM főigazgatója hangsúlyozta, az első világháborúhoz minden magyar családnak köze van, és a mai napig meghatározza mindennapjainkat. A tárlat a legújabb múzeumtechnikai eszközökkel kívánja megmutatni a háború mindennapjait a fronton és a hátországban.

A MNM más közgyűjteményekkel együttműködve hozta létre a Többes számban címet viselő vándorkiállítást. A tárlatnak helyt adó 18 méter átmérőjű félgömb alakú sátorba belépők a század elejének jellegzetes, stilizált tereiben életnagyságú, interaktív installációk között ismerhetik meg a világot, melybe a fronton harcolók és a hátországban maradtak kerültek a háború éveiben.

MTI

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog