További információért kattintson a képre.

 

erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Mikor van mindenszentek és halottak napja? Mikor van halottak napja és mindenszentek?


Ne nézzetek rám borzalommal,
ha meghalok:
az a halott a koporsóban
nem én vagyok.
Csak hamu az, elomló televény.
A láng eltűnt. A láng, - az voltam én.…


– Gárdonyi Géza: Ha meghalok

November 1. az mostani kultúrkörben egyet jelent mindenszentek napjával. Mit is jelent valóban?. A kétnapos ünnepkor milyen sorrendben jön mindenszentek és halottak napja? November 1-jén van mindenszentek, illetve mindenszentek napja, ami az üdvözült lelkek emléknapja. IV. Gergely pápa tette egyetemes ünneppé 844-ben, Magyarországon 2000-től munkaszüneti nap.

 

 A halottak napja a mindenszentek főünnepét követő ünnepnapon, november 2-án esedékes. magyar anyanyelvű területen fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából az elhunytakról való megemlékezés általános napjává, felekezetektől függetlenül. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját.

A keresztények által pogány népek a mi vidékünkön Samhain néven ismerték az ünnepet, mely még a keltáktól eredeztethető. A pogány hit szerint az év során a holtak birodalmába térnek nyugalomra az évben elhunyt lelkek ezen a napon. Az ősi kultúrák népei Samhain ünnepén különféle rítusokkal és áldozatok bemutatásával igyekeztek kiengesztelni halottaikat. 

Samhain ünnepéhez számtalan szertartás kapcsolódik, hiszen a pogány kelta hit szerint ez az év legmágikusabb éjszakája. Szokás volt örömtüzek gyújtása. Ilyenkor a család körbeülte a tűzhelyet, és a tűz körül kísértethistóriákkal szórakoztatták egymást. A különböző jelekből való jóslás is igen elterjedt volt a nép körében.

Az ünnep fontos jelképei a töklámpás és a varázséjszaka gyümölcse a nemes alma. Ami, a termékenység és az élet szimbóluma,VenusAphroditéIduna és más római istennők attribútuma. A gránátalma pedig az alvilággal is kapcsolatban áll: Perszephoné gránátalmamagokat evett, így lett az alvilág királynője Hadész, a holtak ura birodalmában. (Olvashatjuk a Wikipediában)

Az ünnep a 11. században terjedt el széles körben, s a 14. században vált hivatalossá. A halottak napján mondott imádság a Halottak olvasója, amely öt tizedből áll, Jézus öt sebének emlékezetére. Az elhunyt szeretteinkről való megemlékezés, az értük való közbenjárás a purgatórium (tisztítótűz) beli szenvedéseik enyhítésére katolikus hittételen alapul. Vigasztalást nyújt a hátramaradottaknak, hogy így tehetnek valamit elköltözött szeretteikért imával, vezekléssel, szentmisével. A halottak napi gyászmisék az örök életről és a feltámadásról szólnak.

Szék-helyek a Wikipédia felhasználásásval

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog