erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Az okostelefon elpusztítja a fiatalokat?

A The Atlantic jelentése szerint az 1995 és a 2012 között született fiatalok rohamtempóban válnak depresszióssá, és gondolkoznak az öngyilkosságon.

Nehéz megmondani, hogy az okostelefonok korszaka mikor kezdődött, hiszen az Apple iPhone 2007. január 9-i bemutatója előtt már léteztek okostelefonok. Az Apple App Store viszont csak 2008. július 10-én árasztotta el appokkal a világot.

 

Miközben az okostelefonok számos területen jelenthetnek elképesztő segítséget és könnyebbséget, azért a használatuknak erősen negatív oldalai is vannak.


A The Atlantic jelentése szerint például az 1995 és a 2012 között született fiatalok körében soha nem látott magasságban van a depresszió és az öngyilkos gondolatok aránya. Jean M. Twenge szerint ez az iGen generáció, ami a milleniumi generációt követi. Ezek az emberek sosem éltek internetkapcsolat nélkül, és még depressziósabbak, mint a milleniumi generáció. Twenge szerint az okostelefonok miatt.

Az iGen korosztály ugyanis a kapcsolatot és a barátságokat digitálisan tartja fent, és minél többet okostelefonoznak, annál inkább nehéz dologgá válik valódi emberrel kapcsolatot ápolni számukra.

A szerzőnek egy 13 éves lány - aki 11 éves kora óta iPhone-ozik - azt mondta, hogy ők nem ismerik az iPhone-ok és iPadek nélküli életet, és jobban szeretik a mobiljukat, mint a valódi embereket. Nyáron általában egy szobában ülnek a mobillal, egyedül - majdnem mindenki.

A magazin érdekes statisztikákkal is szolgált: azok a nyolcadikos fiatalok, akik heti legalább 10 órát töltenek közösségi oldalakon, 56-szor nagyobb eséllyel boldogtalanok másoknál. Akinél az idő 6-9 óra, annál az arány plusz 47 százalék. Persze mindez fordítva is működik, aki az átlagosnál többet lóg igazi barátokkal élőben, az 20 százalékkal valószínűbb, hogy nem lesz szomorú.

Bár mondhatnánk, hogy a kutatás statisztikai mintavétele nem megfelelő, csak egy országot érint, nem megfelelően szakmai vagy éppen a mi környezetünkre úgysem igaz; az elmúlt év során annyi ilyen tanulmány jutott hasonló következtetésre, hogy egyértelműen kijelenthetjük: a fiatalok minél többet nézik a kijelzőket (és élnek a jövőben a virtuális, valamint a kevert valóságban), annál nagyobb eséllyel kerülnek mentálisan mélypontra, és kell megküzdjenek a depresszióval.

pcworld.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog