erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Kitekintő: Alakul Európa sorsa, a szivárvány színűek, muszlimok az élen

Megszavazta az Ana Brnabic vezette új szerb kormányt a belgrádi parlament csütörtökön, és ezzel Ana Brnabic lett Szerbia első női  miniszterelnöke és egyben  első nyíltan leszbikus kormányfője.

 

A 250 fős szerb törvényhozásban két napig tartó heves vita után 157 képviselő támogatta és 55 ellenezte a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS), a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) koalíciós kormányát.

 

Meleg indiai kormányfő a "katolikus" Írország élén

Leo Varadkart, így Írországnak történetében először van nyíltan ferde hajlamú kormányfője. Az indiai apa és ír anya gyermekeként született, most 38 éves politikus emellett a legfiatalabb is az eddigi ír kormányfők között. A korábban a szociális tárcát vezető politikust június elején választották meg a kormányzó Fine Gael vezetőjének, miután a korábbi párt-, egyben miniszterelnök, Enda Kenny lemondott. A parlament most 57 szavazattal választotta meg kormányfőnek, 50 ellenében, 45 tartózkodás mellett.

 

 

Luxemburg meleg miniszterelnökének férje jól érzi magát a first ladyk közt

 Xavier Bettel, luxemburgi miniszterelnök nemrég házasodott össze belga építész kedvesével, Gauthier Destenayjel. A páros mindig is nyíltan vállalt kapcsolatukat és Xavier se csinált soha kérdést arról, hogy ő homoszexuális. Most viszont olyan képet sikerült készítenie Gauthiernek a NATO találkozó alatt, amit előtte még soha. Ugyanis a luxemburgi first gentleman is csatlakozott a first ladykről készített csoportképhez így együtt láthatjuk Melania Trumppal, Emine Erdogannal és Brigitte Macronnal is.

A bevándorlásellenes nézeteket valló német AfD párt nemrég egy lezbikus politikusnőt, Alice Weidelt választotta listavezetőnek Alexander Gauland pártvezető mellé.

 Muszlim vagyok, pakisztáni vagyok, London polgármestere vagyok

 A kérdés már csak az meg tud-e birkózni az előítéletekkel, és képes-e összekovácsolni a világ egyik legsokoldalúbb városát. A tét nem volt kicsi, a londoni polgármesterség óriási hatalommal jár még európai szinten is. A városnak nemcsak a lakossága, hanem a költségvetése is hatalmas, és itt van Európa legfejlettebb közlekedési hálózata is. Ami azonban ennél is fontosabb: London nem az Egyesült Királyság, és még csak nem is Európa. London a világ egyik legsokoldalúbb városa, ahol a lakosság 40 százaléka valamilyen etnikai kisebbséghez tartozik, míg ugyanez a szám az Egyesült Királyság egészében 16 százalék.

Sadiq Khan az első muszlim London élén Forrás: AFP/Niklas Halle'n

 

Forrás: HVG, MTI, Origo, Blikk

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog