erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

A megszínesített napfényA marosvásárhelyi Kultúrpalota és városháza épületét is díszítő üvegfestmények alkotója, Róth Miksa (1865–1944) üvegfestő és mozaikművész eredeti vázlataiból és a munkáit ábrázoló fotókból nyílt tárlat hétfő este a sepsiszentgyörgyi Köntés Galériában.

 

Elsőként Köntés Ernő házigazda köszöntötte a zuhogó eső ellenére szép számban megjelent érdeklődőket, majd Kósa András László, a bukaresti Balassi Intézet igazgatója mondott beszédet. Megtudhattuk, az itt és most tulajdonképpen a művész születésének 150. évfordulója alkalmából, Megszínesített napfény címmel létrehozott kiállítás anyaga látható, melyet első alkalommal a budapesti Balassi Intézet Galériájában mutattak be 2015-ben. Tavaly májusban Marosvásárhelyre, idén áprilisban pedig Bukarestbe is elvitték, így próbálván felhívni a román illetékesek és döntéshozók figyelmét az ország területén található Róth Miksa-alkotások megóvásának fontosságára.

Az eseményt jelenlétével megtisztelő Tamás Sándor megyetanácselnök beszédében a 20. század legismertebb és legsikeresebb iparművészének tartott Róth Miksa néhány általunk kevésbé ismert művére hívta fel a figyelmet. A holland királynő hágai palotáját, Oslo legnagyobb templomát és Mexikóvárosban a Teatro Nacional épületét egyaránt az ő alkotásai díszíti.

Bedő Zoltán

 

Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog