erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Kapcsolat lehet a sovány tej és a Parkinson között?


A sovány tej és a belőle készült tejtermékek napi három adagban való fogyasztása már szignifikánsan emeli a Parkinson-kór kockázatát. A pontos mechanizmus nem ismert, a húgysav-szint szerepe valószínűsíthető.

 

„A tej élet, erő, egészség!” Ezt a szlogent unalomig ismerjük mindnyájan. A pharmaonline.hu cikke alapján azonban egyáltalán nem mindegy, milyen zsírtartalmú tej az, ami valóban egészséges. S bármilyen meglepő, nem a sovány tej az igazán ajánlott, legalábbis, ha a Parkinson-kórt el akarjuk kerülni.

A táplálkozással foglalkozó szakemberek a zsírszegény tej és –tejtermékek fogyasztását egészségesnek tartják és ajánlják, kiemelve azt, hogy ezek a táplálékok egyben a kalcium, a különféle vitaminok és a fehérjék fő forrásai is. A legújabb vizsgálatok alapján azonban a sovány tej és a belőle készült termékek fogyasztása nem csak pozitív hatásokkal köthető össze. Úgy tűnik, hogy akinek az étrendjében legalább napi három adag sovány tej vagy –tejtermék-adag szerepel, annál 34 százalékkal magasabb a Parkinson-kór rizikója.

Intenzív kutatások folynak a Parkinson-kór okainak feltérképezésére. Jelenlegi ismereteink alapján úgy tűnik, hogy a kórkép létrejöttében a környezeti tényezők (pl. nehézfém-expozíció) mellett az egészségtelen életmód (elhízás) és a táplálkozás is szerepet játszik. Korábbi vizsgálatok már célkeresztbe helyezték ebből a szempontból a tejet. A legújabb eredmények tükrében, két korábbi prospektív megfigyeléses vizsgálat eredményeinek az összegzése alapján azonban úgy tűnik, hogy csak a zsírszegény tej és –tejtermékek fogyasztása növelheti a Parkinson-kór kialakulásának az esélyét.

A Parkinson-kór különféle rizikófaktoraitól (pl. életkor, fizikai aktivitás) és védő faktoraitól (pl. kávézás, dohányzás) megtisztított adatok alapján a sovány tej vagy a belőle készült ételek napi legalább három adagjának az elfogyasztása szignifikánsan, 34 százalékkal növeli a betegség kockázatát.

A vizsgálatok 24, illetve 26 éves időtartamai alatt a sovány tejből legalább napi három adagot fogyasztók (n= 5830) 1 százalékánál (n=60) alakult ki a betegség. Ezzel szemben a napi egy adag sovány tejnél kevesebbet ivók körében az abszolút rizikó ugyanerre az időszakra vonatkozóan 0,6 százalék volt (77864 főből 483-nál diagnosztizáltak Parkinson-kórt).

A tejfogyasztás miatti alacsony húgysav-szint lehet a kapocs

Bár a pontos magyarázat egyelőre nem ismert, a Neurology folyóiratban megjelent közlemény szerzői a húgysav-szint befolyásolásával magyarázzák a tapasztaltakat. Az alacsony húgysav-szint a Parkinson-kór rizikófaktorai közé tartozik; és a sovány tejet jelentősebb mennyiségben fogyasztók körében alacsonyabb a húgysav-szint.

A húgysav-szint Parkinson-kór befolyásolásában játszott szerepe már egy ideje ismert. Sőt, USA-beli kutatók egy randomizált vizsgálat keretein belül (SURE-PD3) azt próbálják kideríteni, hogy a Parkinson-kóros betegeknél a húgysav-szint megemelése képes-e lassítani a betegség progresszióját. A vizsgálat első szakaszának a befejezését 2020-ra tervezik, így a kérdés megválaszolása még várat magára.

 

mandiner.hu nyomán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog