Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Határok nélkül

2018. március 5. – Kossuth Rádió

Moszkaly: Orosz megrendelésre robbantották fel a KMKSZ székházát

Orosz megrendelésre, a kelet-ukrajnai harcokat is megjárt veterán ukrán katonák követték el a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári központi székháza elleni pokolgépes merényletet, - közölte Kárpátalja megye kormányzója, Hennagyij Moszkaly, aki azt hangsúlyozta, hogy az elkövetőket kizárólag a pénz motiválta, nem tagjai semmilyen politikai pártnak, vagy szervezetnek.

 

Egész Székelyföldről indulnak Marosvásárhelyre, hogy részt vegyenek a Székely Szabadság Napján

Egész Székelyföldről indulnak Marosvásárhelyre autóbuszokkal, személyautókkal, hogy részt vegyenek március 10-én, a Székely Szabadság Napján tartandó megmozduláson. Háromszéken összefognak a politikai szervezetek.

 

Kelemen Hunor: aggasztó Románia jelenlegi helyzete

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szövetségi Képviselők Tanácsának hét végi marosvásárhelyi ülésén Kelemen Hunor elnök az ország jelenlegi helyzetét elemezve aggasztónak nevezte. A RMDSZ kész párbeszédet folytatni a román pártokkal a közös jövőről - mondta a szövetségi elnök.

 

Feltérképezték a délvidéki I. világháborús hadisírok egy részét

Feltérképezték a délvidéki I. világháborús hadisírok egy részét. A munkát a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet koordinálja a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával. Gondi Martina igazgatót kérdezte a Határok nélkül munkatársa.

 

Új, korszerű bentlakást kaptam a kollégisták Magyardécsén

Beszterce-Naszód megye különleges nyelvjárás-szigete, Magyardécse, már nem tud önmaga fenntartani magyar iskolát. Néhány éve szórványközpontot hoztak létre, a kollégisták most új, korszerű bentlakást kapnak. Magyardécsében húsz évvel ezelőtt húsz-harminc gyerek is volt az osztályokba, most a szórványkollégiumban egyelőre tizenkét gyermek tanul. Az avatóünnepségen Brendus Rékát, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága főosztályvezető-helyettesét, és Kerekes Zoltánt, a décsei bentlakás intézményi hátterét biztosító Bástya Egyesület elnökét kérdezte a Határok nélkül riportere.

 

A Magyar Pedagógus Kar és a határon túli pedagógus szövetségek találkozója volt Sonkádon

A Magyar Pedagógus Kar és a határon túli pedagógus szövetségek találkozója volt Sonkádon. A konferencián megállapodásban rögzítették a legfontosabb tennivalókat. Ennek aktualitásáról Zsoldos Barnabásnak, Orosz Ildikó a Kárpátaljai Magyar Pedagóguszövetség elnöke beszélt, aki Sonkádra Kijevből érkezett.

 

Beszélgetés Gecse Gézával

Magyarország európai uniós csatlakozásakor feltétel volt, hogy jó viszonyban legyen a szomszédaival. A határon túli magyar közösségek pedig csak akkor tudnak ellenállni az asszimilációnak, ha a többségi nemzet kultúrájával nem kell egyfolytában konkurálni, és az anyaországtól is támogatást kapnak. Erről is, meg a vagyon-visszaszármaztatásről, kettős állampolgárságról, autonómiáról,szórvány- és nemzetstratégiáról is szól az a 63 beszélgetés, amelyek egy kötetbe szerkesztve a közelmúltban jelentek meg. 15 év nemzetpolitika, amit felölet a könyv, melynek szerzőjével, Gecse Gézával beszélgettem.