Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Székely szabadság napja: minden magyar párt mozgósít Háromszéken

– MTI, Krónika, Erdély Ma, maszol.ro, szekelyhon.ro, Magyar Hírlap

Háromszéken valamennyi magyar politikai szervezet mozgósítja a szimpatizánsait a székely szabadság napja alkalmából tartandó szombati marosvásárhelyi megemlékezésre és felvonulásra. A mozgósításról az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) helyi és területi vezetői beszéltek hétfőn Sepsiszentgyörgyön, azon a sajtótájékoztatón, amelyet Izsák Balázzsal, a megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökével közösen tartottak. Valamennyien rendkívül fontosnak tartották, hogy az idei évben, amikor Románia az Erdéllyel való egyesülés kinyilvánításának a centenáriumát ünnepli, a magyar szervezetek egységesen nyilvánítsák ki a székelyföldi autonómia iránti igényüket.

 

 

Új választásokra van szükség

– hirek.sk

A Magyar Közösség Pártja üdvözli az államfő bejelentését, és úgy véli, a tényleges megoldást az előrehozott választások jelentik Szlovákia számára. Az MKP kész részt venni az Andrej Kiska által kezdeményezett tárgyalásokon, és ott nemzetiségi és állampolgári szempontok alapján érdekképviseletet vállalva hozzájárulni az ország új politikai vezetése iránti bizalom kialakításához, írja állásfoglalásában Menyhárt József, az MKP elnöke.

 

Pavlo Klimkin: Nem hagyjuk, hogy fenyegessék a kárpátaljai magyarokat

– MTI, Origo.hu, ATV, hir24, mandiner.ru

Magyarország

Moszkvához, a Kremlhez és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) forduljon az, aki azt bizonygatja, hogy Ukrajnában magyarellenes hangulat uralkodik, sőt magyarellenes kampány zajlik - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn Kijevben, azon a sajtótájékoztatón, amelyet finn kollégájával, Timo Soini miniszterrel közösen tartott. Klimkin szavai szerint "tökéletesen világossá" vált, hogy az ungvári KMKSZ-székház ellen múlt héten elkövetett robbantásos merénylet felbujtója a hivatalosan Moldovához tartozó, egyetlen ENSZ-tagállam által el nem ismert, szakadár Dnyeszter menti Köztársaságba menekült, olyan területre, amelyet "százszázalékosan az FSZB tart ellenőrzése alatt".

 

Békés megye is csatlakozik a Mátyás-emlékévhez

– MTI, Magyar Idők, Webrádió, beol.hu

Békés megyében is megszervezik a Mátyás király-emlékévhez kapcsolódó programokat, a szervező Munkácsy Mihály Múzeum (MMM), a Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) és a Jókai Színház a helytörténeti eseményekre helyezi a hangsúlyt a megyejárás során – hangzott el a rendezvénysorozat hétfői sajtótájékoztatóján Békéscsabán. A nemzetpolitikai államtitkárság Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából hirdette meg 2018-ra a Mátyás király-emlékévet.

Erdély

 

Sokszínűség a centenárium évében: kisebbségnépszerűsítő kampány indul

– MTI, Krónika, maszol.ro

Az ország kulturális sokszínűségét népszerűsítő kampányt indít M2018 címmel a bukaresti kormány kisebbségvédelmi intézménye, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) Románia centenáriuma alkalmából. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint a DRI online felületein ismerteti a Romániában élő húsz nemzeti kisebbséget képviselő szervezetektől összegyűjtött érdekességeket, hogy a szélesebb nyilvánossággal is megismertesse, mivel járult hozzá egy-egy kisebbségi közösség Románia multikulturális gazdagságához az elmúlt száz évben. A kampány során közösségenként öt-öt olyan személyiséget mutatnak be, akik tevékenységük révén jelentősen hozzájárultak Románia fejlődéséhez.

 

Érvényesítette a szenátus Antal Lóránt mandátumát

– transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro, hirado.hu

95 támogató szavazattal érvényesítette a szenátus a januárban elhunyt Verestóy Attila helyét átvevő Antal István Lóránt Hargita mandátumát. A mandátum érvényessé nyilvánítását követően az RMDSZ új szenátora letette a hivatali esküt a plénum előtt. Antal Lóránt a felsőház gazdasági szakbizottságában fog tevékenykedni. Az RMDSZ volt Hargita megyei szenátora, Verestóy Attila januárban hunyt el, 63 éves korában.

 

Végéhez közeledik a székelyföldi autonómiatervezet közvitája

– maszol.ro, szekelyhon.ro

Még kedden lehet véleményezni a képviselőház honlapján Székelyföld autonómia statútumát, azt követően az alsóház szakbizottságai véleményezik a törvénytervezetet és következik a plénumbeli vita. A háromszéki magyar politikai szervezetek vezetői közös hétfői sajtótájékoztatójukon mondtak véleményt a bukaresti parlamentbe benyújtott törvénytervezetről. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómia statútumát tavaly decemberben Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke, RMDSZ képviselő nyújtotta be a bukaresti parlamentbe. Hétfői sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a továbbiakban arra számít, hogy sikerül párbeszédet kialakítani a román közösség képviselőivel, hiszen nem lehet úgy politizálni, hogy itthonról üzengetünk, Bukarestben kell elmondani, hogy mit akar a székelység. A háromszéki polgári párti politikus fontosnak tartja, hogy kialakuljon egy párbeszéd a téma kapcsán, hiszen az, ami eddig zajlott a román hírtelevíziókban, nem volt korrekt.

 

Buszokkal a Székely Szabadság Napjára

Erdély

– szekelyhon.ro

Székelyföld-szerte indítanak buszokat március 10-én Marosvásárhelyre, az SZNT székely szabadság napi megemlékezésre. Az előző évekhez hasonlóan március 10-én délután négy órára várják a megemlékezés részvevőit a marosvásárhelyi Postarétre, ahonnan később a város központjában lévő kormányhivatalhoz vonulnak. A szervezők szerint az idei év nagy kihívása, hogy erősek legyenek és meg tudják mutatni a nagyvilágnak: nem sikerült megfélemlíteni a mozgalmat.

 

Matekkel mentenék meg az oktatást: számolgatják, hogyan lehet a legkisebb veszteséggel kijönni a fejkvótarendszerből

– szekelyhon.ro

Olyan tanintézet is van Hargita megyében, amely éves bérköltségeinek csak negyvennégy százalékát kapná meg a fejkvóta alapú finanszírozás alapján, így továbbra is elkerülhetetlennek tűnnek az elbocsátások a költségspórolások kivitelezése érdekében. A tanügyben az új bértörvény negatív hatásai miatt is nő az elégedetlenség, többek között ezekért jött szóba a próbaérettségi és az országos készségfelmérő próbavizsgáinak bojkottja.

 

Felvidék

 

A Híd szükségesnek tartja a kormány rekonstrukcióját

– bumm.sk, hirek.sk

A Híd szükségesnek tarja a kormány rekonstrukcióját, részt vesz az Andrej Kiska köztársasági elnök által kezdeményezett tárgyalásokon. A párt már az eltelt hét folyamán megfogalmazta ezt a javaslatát a koalíciós partnerei felé – áll a Híd vasárnap közzétett állásfoglalásában.

A Híd reagált Kiska államfő vasárnapi beszédére, amelyben kifejtette: tárgyalásokat kezdeményez a politikai pártok vezetőivel arról, miképpen képzelik el az ország életének alakulását Ján Kuciak és jegyese meggyilkolását követően. A köztársasági elnök a kormánykabinet rekonstrukciójában, vagy az előrehozott választásokban látja a helyzet megoldását– írta a TASR.

 

Gombaszög 90: Lovasi, Ghymes és nosztalgiavonat!

– hirek.sk, Felvidék Ma

Legalább azt mondd meg, hogy hová menjünk” – kéri Bérczesi Robi, a Hiperkarma együttes Zöldpardon című számában. Egyszerű a válasz: Gombaszögre! Méghozzá nem mással, mint a gombaszögi partivonattal, amely egyenesen a ’70-es évekből indul! Végigböngészve az idei fellépők listáját csak bízni tudunk benne, hogy a Nagyszínpad bírni fogja azt a tempót és sokszínűséget, ami elé július 16-a és 22-e között állítjuk - írják közleményükben a szervezők.

 

A bodrogközi magyarság helyzete

– hirek.sk

A bodrogközi magyarság helyzete lett a témája annak a vitaestnek, amelyet a Mécs László Polgári Társulás március 3-án a helyi múzeum épületébe szervezett. Eredetileg az volt a terv, hogy a szlovákiai magyarság problémáiról Lampl Zsuzsa beszél majd, Balog József nyugalmazott tanár pedig felvázolja a bodrogközi helyzetet. Ám a vendégelőadó az utolsó pillanatban lemondta részvételét, így a régió problémai kerülhettek csak terítékre.

4 

V. Magyar Majális - …mi visszük tovább…

– bumm.sk

A tevékeny felvidéki fiatalok azok, akik fontosnak tartják magyar kultúrájuk megélését, idejét látták annak, hogy közösséggé formálva önmagukat „megalapítsák” a Csemadok Ifjúsági Tanácsát. A Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya mellett működő Ifjúsági Tanács elsődleges célja, hogy fiatalokként a fiatalokért dolgozzon, szervezzen, tevékenykedjen.

 

Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulása: hiánypótló kezdeményezés a Felvidéken

– Felvidék Ma

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének égisze alatt megalakult a Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulása. A hiánypótló magyar szakmai közösség várja a fejlesztő szakmákban tevékenykedő szakemberek jelentkezését.

 

Tisztelgés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt Pozsonypüspökin

– Felvidék Ma

Március 4-én Pozsonypüspökin a Szent Miklós-plébániatemplomban szolgáltatott mise keretében, és utána a helyi temetőben a település lakosai a Csemadok helyi alapszervezetének szervezésében tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint Kutsera József, a magyar szabadságharc lengyel származású honvédjének emléke előtt.

Vajdaság

 

Március 15-ei ünnepségek Zenta községben

– Vajdaásg.ma

Zenta község településein idén is több rendezvénnyel emlékeznek meg az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Az ünnepi programsorozat főszervezője a zentai önkormányzat és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ. Az első ünnepséget március 9-én, pénteken 19 óra 30 perces kezdettel tartják meg a kevi Móra István Művelődési Egyesület székházában. A „S a büszke láng az égig felcsapott!” címmel életre hívott műsorban bemutatkoznak a helyi óvodások és kisiskolások, valamint az egyesület csoportjai is. A Ládafia csoport előadásában Móra István és Móra László versei hangzanak el.

 

A VMSZ is bekerült a belgrádi vezetésbe

– Pannon RTV

Vajdaság

Nebojša Marjanović, a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezetének elnöke is bekerült a belgrádi vezetésbe. A politikus az SZHP listáján indulva jutott a városi képviselőházba. Elmondta: a szerb-magyar kapcsolatok további építésén fog dolgozni. Emellett kezdeményezni fogja, hogy egész alakos szobrot emeljenek Hunyadi Jánosnak a Kalemegdanon.

 

Nyílt napot tartanak a szabadkai Felsőfokú Szakirányú Óvó- és Edzőképző Főiskolában

– Pannon TV

A nyílt napot március tizenharmadikán tartják meg - jelentették be ma az intézmény képviselői sajtótájékoztatón. Az eseményen az érdeklődő fiataloknak alkalmuk nyílik találkozni a már ott tanuló diákokkal, beszélgethetnek velük és betekintést nyerhetnek az iskola működésébe. A sajtótájékoztatón erről Nataša Čamprag Sabo, igazgatóhelyettes számolt be.

 

Területalapú támogatásra pályázhatnak a magyarkanizsai mezőgazdászok

– Pannon RTV

Az űrlapok kitöltésében a falugazdászok segítenek a termelőknek. Magyarkanizsa község falugazdászai közleményben értesítik a község bejegyzett mezőgazdasági termelőit, hogy március 5-től április 30-ig fogadják a területalapú mezőgazdasági támogatásra vonatkozó kérelmeiket és a gazdaságukban bekövetkezett változások bejelentését.

 

Kárpátalja

 

Kárpátaljai kormányzó: Dnyeszter-melléki lakos a KMKSZ-székház elleni támadások felbujtója

– MTI, Magyar Idők, mno.hu, Lokál, 3szek.ro

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hétfőn kijelentette, hogy a Dnyeszter menti Köztársaság lakosa a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen februárban elkövetett két támadás felbujtója. Moszkal szerint a felbújtó orosz titkosszolgálati megbízást teljesített, és további magyarellenes provokációk lehetségesek a térségben. Hivatalos honlapján hétfőn közzétett bejegyzésében Hennagyij Moszkal azt írta: "a KMKSZ-székház felgyújtásának szervezője Dnyeszter-melléki lakos, akit az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) irányított." Megerősítette Szerhij Knyazjev ukrán országos rendőrfőparancsnok vasárnapi bejelentését, amely szerint a KMKSZ-székház elleni február 27-i robbantásos támadást egy cserkaszi és két kropivnickiji lakos követte el, akik már őrizetben vannak.

 

Anatolij Szakálas kiállítása a Beregszászi Művelődési Házban

– karpatalja.ma

Első alkalommal állították ki Anatolij Szakálas kárpátaljai festőművész alkotásait a Beregszászi Művelődési Házban március 5-én. Az ünnepélyes megnyitón megismerhettük a művész munkásságát és életpályáját. Debütáló kiállítására 1994-ben került sor. Az ezt követő időszakban a műkedvelők egyre többször tekinthették meg alkotásait Kárpátalja-szerte.

Muravidék

 

A projektek sikerére építenek az idén is

– Muravidéki Magyar Rádió

A Dobronaki Ifjak Szervezete a hét végén tartotta éves közgyűlését. 2017-ben projektek keretében valósult meg a munka: jótékony céllal szerveztek használt tárgyak vásárát, közreműködtek és aranyérmet szereztek a lendvai bográcsfőző versenyen, irodalmi, történelmi és csillagászati estet tartottak, a legnagyobb visszhangja pedig a sikeres focitornának volt. A Dobronaki Ifjak Szervezete a pénzügyekkel is csínján bánt, ezen belül külön eszközöket fordítottak tevékenységük promóciójára. A szervezet 2018-ban hasonló ütemben kívánja folytatni a munkát.

Őrvidék

 

Bécsbe érkezik a „Csillagkutya”

– volksgruppen.orf.at

Az AMAPED meghívására Bécsben mutatja be „Csillagkutya” című előadását a Soproni Petőfi Színház. A március 6-án 16:30-kor kezdődő bemutató egy különleges játék a felnőtté válásról, a fantázia hatalmáról és a barátságról. A 10-15 éves kamaszoknak szóló darabot a színház színészei és soproni gyermekszereplők játsszák, akik a bemutatót követően is közönségükkel maradnak majd.

Néptáncosok kerestetnek

– volksgruppen.orf.at

Nagy fába vágták még az ősszel a fejszéjüket a Közép-Burgenlandi Magyar Kultúregyesület hölgytagjai - hosszú-hosszú kihagyás után sikerült ismét egy néptánccsoportot összehozniuk. A szorgalmas próbák kifizetődtek: a magyar bálon „debütáltak“ a csárdás lányok, igazán elsöprő sikerrel. A csoport várja további táncoslábú – elsősorban „legények“ – jelentkezését.