Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Romániában feszülten figyelik a magyar kampányt, de Orbán Viktorra sokan odafigyelnek.

 

„Túlzás lenne azt állítani, hogy Romániában feszülten figyelik a magyar kampányt, de Orbán Viktorra az erdélyi magyarok mellett a politikai iránt érdeklődő románok, a bukaresti elemzők és pártok köreiből is sokan odafigyelnek.

Ha a világhálón olvasható hírekhez kapcsolódó kommentek alapján próbáljuk felmérni a románok véleményét a budapesti kormányról, akkor viszonylag világos képet kapunk. A hozzászólások negatívak, elítélőek vagy éppen sértően szidalmazók, amikor az Erdélyben élő magyar közösség érdekében történő nyilatkozatokról van szó. A konkrét intézkedések, így például a különböző anyagi támogatások esetében viszont már árnyaltabb a kép, ilyenkor sok kommentelő példaértékűnek tartja Magyarország hozzáállását, és hasonlót sürget a román állami vezetőktől is a külhoni románok részére.

Szinte teljes az összhang Orbán Viktor migrációval kapcsolatos politikáját illetően. Valóságos dicshimnuszokat zengenek a hozzászólók a »tisztán látó, bátor« magyar miniszterelnökről minden olyan esetben, amikor az uniós fősodorral szembefordulva szorgalmazza a határok ellenőrzését, az illegális bevándorlás megállítását. Ezeknél a híreknél visszatérő vélemény, hogy Romániának is egy Orbánhoz hasonló hazafira lenne szüksége az ország élén.

Ami a román elemzők, publicisták vélekedését illeti, a helyzet egészen más. Az esetek kilencven százalékában autoriter, Európa-ellenes vezérként, rosszabb változatban nacionalista, rasszista diktátorként, Putyin kiszolgálójaként mutatják be Orbán Viktort, a leggyakrabban szó szerint átvéve egyes nyugat-európai médiumok jelzőit, értékeléseit. Itt érdemes megjegyezni, hogy a bukaresti sajtóban szinte kizárólag olyan elemzők véleményei olvashatók, hallhatók, akik minden kérdésben egy az egyben magukévá teszik a brüsszeli nézőpontot.”

Magyar Idők; Pataki István:  Orbán Viktor román szemmel