erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Belvárosi séta A Pál utcai fiúk nyomában

Hol volt pontosan a grund? Hol zajlott a híres einstand-jelenet? Hogy lepleződött le a férfi, aki Nemecsek ihletőjének adta ki magát? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ Csákmány Annától, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) múzeumpedagógusa olvashatjuk a Magyar Idők oldalán.

 

"A Pál utcai fiúkat, Molnár Ferenc regényét számtalan nyelvre lefordították, s nemcsak itthon, hanem külföldön is sok iskolában kötelező olvasmány. A mű legfontosabb jelenetei Budapest belvárosában játszódnak, a legtöbb helyszín ma is fellelhető. Ezek kapcsán tartott irodalmi sétát Csákmány Anna múzeumpedagógus szombaton. Az esemény a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Para-fitt közös rendezvénysorozatának második állomása volt. A program célja, hogy fogyatékkal élők és épek együtt, integráltan vehessenek részt irodalmi rendezvényeken.

A barangolás a múzeum elől indult, ahol Csákmány Anna elmondta, hogy A Pál utcai fiúk folytatásokban jelent meg a Tanulók Lapja című ifjúsági folyóiratban 1907-ben, és hogy Molnár Ferenc a körúti művészkávéház zajában írta meg a részeket. „Bár a regény fantáziám szüleménye, a figurái azonban éltek. A diáktársaim voltak ezek, akik közül kettővel még máig is a legjobb barátságban élek. Ezek Feiks Jenő rajzolóművész és Pásztor Árpád írótársam” – olvasta fel nekünk Molnár Ferenc visszaemlékezését, hozzátéve, hogy míg Pásztor Árpád az idősebb Pásztor fiú karakterét ihlette, addig Feiks Jenő Nemecsek figurájának mintája volt.

Az első állomás a Nemzeti Mú­zeum kertje, azaz a „Muzi” volt, a híres einstandjelenet színhelye. A pesti gyerekek egykor szerették ezt a kertet, itt volt helyük arra, hogy labdázzanak vagy métázzanak. Mivel akkoriban a múzeumban ülésezett a felsőház, könnyedén megleshették a politikusokat is. Csákmány Anna itt Pásztor Árpád A muzi című 1930-as regényéből olvasott fel részleteket: „az én Muzimban rablót és pandurt, hosszú métát játszottunk, versenyfutásra ott gyűltek össze Pest fiúi, tavaszkor ott volt a legnagyobb gojzi vásár, ott virult az ájnstand, onnan indultunk verekedni a Kistérre”.

Innen a Lónyay utcai református gimnázium felé vettük az irányt, amely nemcsak a Pál utcai fiúk egyik fő helyszíne, de Molnár Ferenc iskolája is volt. Csákmány Anna szerint a gimnázium akkoriban nemcsak elitnek, de nagyon modernnek is számított, például igen jól felszerelt természetrajzterme és nagy tornaterme volt.

Az iskola közelében pedig valóban létezett az a törökmézárus, aki a regény egyik jelenetében is megjelenik. Utóbbi állítását Molnár Erzsébet Testvérek voltunk című írásának egyik részletével bizonyította.

A következő állomás maga a Pál utca volt. Bár a 2-es szám alatt emléktábla jelzi a kultikus grund helyét, közel sem egyértelmű, hogy valóban ott volt. A szakértők két pártra szakadtak, vannak, akik szerint a Pál utca 2–4. helyén állt, mások úgy gondolják, hogy a 6-os számnál lehetett. A megoldásban Molnár Ferenc sem segít, mert egyszer azt írta, hogy háromemeletes ház épült a helyére, máskor meg azt, hogy négy. Azt is elárulta, hogy a Pál utcában lakott Ágoston Dezső, Geréb alakjának ihletője, valamint az a Jezsek-Józsika Ferenc is, aki a hatvanas években azt terjesztette magáról, hogy ő volt Nemecsek Ernő figurájának mintája.

A férfinak az Úttörő Áruház még pénzt is fizetett azért, hogy dedikálja A Pál utcai fiúk új kiadását, egészen addig, míg az Élet és Irodalom egy leleplező cikkben fel nem fedte a csalást.

Utunk ezután a József körút 83. felé vezetett, amely Molnár Ferenc szülőháza volt. A háromemeletes bérházat az író apja építette, és egykor egész az épület a családé volt. Ezen az állomáson is testvérének, Erzsébetnek a visszaemlékezéséből hallhattunk részleteket, amelyben leírta, hogyan játszottak színházasat kiskorukban: „Közben mi, mármint a dráma alakjai: - Huj, huj, most jövök én – kiáltásokkal ugráltunk a kék fényben. Sokkal többet nem is mondtunk, mert akkor még nem helyeztél súlyt a dialógusra.”

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog