Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

– MTI, Magyar Idők, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Origo, HVG, Index, Mandiner, 444.hu, 24.hu, VS.hu, 888.hu, 168 óra, Maszol.ro, Hírek.sk, Kárpátalja.ma, OrientPress, Webrádió

Ismeretlenek kedd hajnalban felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodáját Ungvár belvárosában, az épület jelentős részben kiégett. Az elkövetők közép-európai idő szerint éjjel két óra tájban betörték a KMKSZ-székház járdára néző egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épület belsejébe. Az épület földszinti része jelentős részben kiégett, az emeleti helyiségekben nem keletkezett kár. A tűzoltókat a szomszédos irodaépület éjjeliőre értesítette, aki erős robbanásra lett figyelmes, majd az utcára kilépve meglátta a felcsapó lángokat. A rendőrség a délelőtti órákra ígér részletesebb tájékoztatást az incidensről. A mostani egy hónapon belül a második támadás a KMKSZ központi irodája ellen. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet február 4-én történt, annak elkövetésével az ukrán hatóságok két lengyel állampolgárt gyanúsítanak.

 

 

Szijjártó Péter bekéreti az ukrán nagykövetet a KMKSZ székház elleni támadás miatt

– MTI, Kormany.hu, Mandiner, HVG, Lokál, 888.hu, Kárpátalja.ma, Webrádió

Bekéretik a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodája elleni támadás miatt - mondta a tárca vezetője az M1 aktuális csatornán kedden. Szijjártó Péter elmondta: hajnalban beszélt Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, aki arról tájékoztatta, hogy a hatóságok jelzései szerint ismételten idegenkezűségről van szó a szervezet irodája elleni, egy hónapon belül már második támadás esetében."Egészen elképesztő folyamat" zajlik Ukrajnában, a szélsőséges politikai eszmék előretörőben vannak - jelentette ki a miniszter. Ez látszik az ukrán parlament által elfogadott törvényekből, amelyek rendkívül súlyosan korlátozzák a kisebbségek jogait, és látszik abból is, hogy Kárpátalján folyamatosan megfélemlítik a magyar nemzeti közösség tagjait - közölte.

Erdély

Március 14-én avatják fel a megújult Arany-emlékmúzeumot Nagyszalontán

– Krónika

Március 14-én nyitják meg a nagyközönség előtt a kívül-belül felújított nagyszalontai Csonkatoronyban működő Arany János Emlékmúzeumot, miután a költőóriás születésének 200. évfordulójára szervezett Arany-emlékév keretében felújították az intézményben található tárgyi hagyatékot is – mondta el a Krónika megkeresésére Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület Elnöke. Mint kifejtette, az intézmény kiállítási tárgyait Budapesten restaurálták és a költő személyes hagyatékánek egy részét őrző Csonkatoronyba kerülnek vissza, már meg is érkeztek Nagyszalontára. "A megújult kiállítást ezután rendezik be, még hagyni kellett száradni az épületet a felújítás után, ezért nem tudták elkezdeni a visszapakolást. A múzeum kívül-belül nagyon szépen megújult a magyar kormány támogatásával, amelynek képviselőit várjuk a megnyitóra" – mondta el Patócs Júlia.

Erdély

 

Megszüntették román tulajdonosai a nagyváradi Reggeli Újság hetilapot

– Krónika

Egyetlen magyar nyelvű napilapja maradt Bihar megyének, miután két hónappal a hetilappá való áttérése után megszűnt a nagyváradi Reggeli Újság, a lap a kiadó által felhalmozott adósságok miatt nem jelenhet meg többé. Az először 15 évvel ezelőtt, 2004. március 8-án napvilágot látott Reggeli Újság Bihar megye második magyar nyelvű napilapja volt a Bihari Napló mellett, kiadását pedig – a hazai magyar sajtóban egyedülálló módon – egy román üzletember-testvérpár, Ioan és Viorel Micula, a European Drinks és Foods vállalat tulajdonosai látták el az Euro Media Kiadói és Sajtóház Rt. révén. A lap szerkesztőgárdája közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy tőlük is független és „előttük is homályos okok miatt" nem jelenik meg az újság a továbbiakban.

 

Kelemen Hunor: a DNA-ra szükség van, de ki kellene küszöbölni a visszaélések lehetőségét

– transindex.ro

A szegénység felszámolását célzó javaslatcsomag kidolgozása és elfogadtatása is az RMDSZ prioritásai között lesz a parlamenti ülésszakban, tudtuk meg az RMDSZ elnökétől, Kelemen Hunortól A politika belülről friss kiadásából. A Toader-jelentésről, a parlamenti együttműködésről, a magyarországi kampányba való bekapcsolódásról is beszélgettek.

 

Bukarest vádol, kioktat, torzít – nagyon fájhat az Európa Tanács kisebbségvédelmi jelentése

– MTI, maszol.ro

Szokatlanul éles hangnemű, vádaskodó, kioktató és a valóságot több pontban eltorzító választ írt a román külügy az Európa Tanács jelentésére, amely szerint Romániának javítania kell a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét. Bukarest továbbra is azt állítja, hogy a kisebbségvédelemben modellértékű az ország. Átlapozta a maszol.ro a román külügy 30 oldalas dokumentumát.

 

 

 

 

Erdély

Horváth István szociológus: kizárt, hogy 3,4 millióan vándoroltak ki Romániából a csatlakozás óta

– maszol.ro

Cáfolta Horváth István szociológus, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatója azt a sajtóban megjelent hírt, hogy az utóbbi tíz évben, tehát az uniós csatlakozás óta 3,4 millió személy vándorolt volna ki Romániából. Az oktató szerint ez a szám valójában az utóbbi több mint 50 év „terméke”.

 

Ennél fontosabb feladat nincs”

– Bihari Napló

Nagyváradon tartott sajtótájékoztatót Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő és Cseke Attila szenátor. Kihangsúlyozták a Minority SafePack kapcsán történő aláírásgyűjtés fontosságát.

 

Sok gyerek, kevés hely – új bölcsődékre lenne szükség

– szekelyhon.ro

A bölcsődék számának növelését kérte egy maroknyi édesanya a marosvásárhelyi önkormányzati képviselőktől, arra hivatkozva, hogy jelenleg szinte lehetetlen beíratni egy apróságot ezekbe az intézményekbe. A bölcsődékért felelős városházi szakigazgatótól, Ferencz Emőkétől megtudta a szekelyhon.ro, az érdeklődők száma évről évre nő, de két új intézménnyel is szeretnék bővíteni a meglevőket. Idén azonban ezek még nem készülnek el.

 

Vasárnap avatják fel a restaurált farnasi haranglábat, Harcón is folyik a munka

– Krónika

Újabb erdélyi műemlék restaurálását fejezték be a magyarországi Teleki László Alapítvány munkatársai, ezúttal a farnasi harangláb újult meg a Rómer Flóris-terv keretében. A kalotaszegi település műemlékét vasárnap, március 4-én 13 órától avatják fel dr. Latorcai Csaba, a miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára jelenlétében, adta hírül honlapján az alapítvány.

 

Elmarasztaló jelentés, elmaradó számonkérés

– Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „Jelen pillanatban ugyanis nem sok olyan eszköz van, amellyel kikényszeríthető a kisebbségvédelmi intézkedések betartása. Hiába ratifikált a bukaresti parlament számos kisebbségvédelmi egyezményt, ha azokat legfeljebb csak szelektíven alkalmazza, és ezért semmilyen formában nem kérhető számon, nem szankcionálható. Amíg nem létezik akár tágabb nemzetközi, akár európai uniós szinten olyan, minden tagállamra kötelező jellegű kisebbségvédelmi joganyag, amelynek a betartását nem csupán szigorúan ellenőrzik, de hatékony mechanizmust is kiépítenek arra, hogy a vonakodó kormányokat rábírják a gyakorlatba ültetésükre, addig az ilyen jelentéseket rajtunk kívül nem sokan veszik komolyan – legkevésbé az illetékes bukaresti fórumokon”.

 

Felvidék

Elkezdődtek a 23. Komáromi Pedagógiai Napok

– hirek.sk

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi Területi Választmánya a Comenius Pedagógiai Intézet, a Komáromi Regionális Pedagógiai Központ, a Módszertani Pedagógiai Központ, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és több oktatási intézmény közreműködésével február 26 – március. 3. között tartja a nyugat-szlovákiai régió legrangosabb pedagógus-továbbképzésének számító 23. Komáromi Pedagógiai Napokat. Támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Komárom Város, valamint a nagymegyeri Magán Szakközépiskola és a gútai Magán Szakközépiskola.

 

Felvidéki szemmel

– hirek.sk

Február 28-án, szerdán 18.00 órai kezdettel nyitja meg dr. Zsigmond Barna Pál Újpest alpolgármestere az Újpesti Kulturális Központ-Ifjúsági Ház Új Galériájában a dunaszerdahelyi fotográfus, Karaffa Attila Felvidéki szemmel című kiállítását. „Fényképek, emlékek. Szeretem őket! Jó visszanézni időnként a felvidéki tájat, a várakat, városokat, az embereket. Mindegyik fénykép egy emlék, amely rögzül az elmében és a fényképen" - vallja a fotográfus Karaffa Attila.

 

Letették a bősi református templom alapkövét

– Felvidék Ma

Ma is történhetnek csodák, s most ennek vagyunk részesei. Ez történelmi esemény, ünnepnap, teli reménnyel és bizakodással, mondta Oros Csaba, a Bősi Református Leányegyházközség lelkipásztora a tegnapi hálaadó istentiszteleten a Csallóköz legifjabb városában, ahol egy nemrég megvásárolt telken – nem messze Bős központjától – hamarosan elkezdődik a református templom építése. A kultúrházban megtartott hálaadó istentisztelet után került sor az új Istenháza alapkövének letételére.

 

A Pósfa húzta, mi roptuk – táncház Dunaszerdahelyen

– Felvidék Ma

Különösen igaz volt a mondás szombat este, miszerint sok jó ember kis helyen is elfér. Ezen az estén a dunaszerdahelyi NFG klubban táncházat tartott a Pósfa zenekar. Sok néptáncot és népzenét kedvelő fiatal gyűlt össze az eseményen, mely hajnalig tartott.

 

Rákóczis évzáró taggyűlés évfordulókkal

– Felvidék Ma

A Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete 2017-ben ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját.  Tevékenységét a Balog-völgy tizenöt magyarlakta településén fejti ki. Évzáró taggyűlésére hétvégén került sor Perjésén a kultúrházban. Kovács Krisztián, Perjése község polgármestere üdvözlő szavaiban bemutatta a kis települést, mely mindössze 260 főt számlál. Rimaszombattól hét, Nagybalogtól négy kilométerre találjuk, de olyan, mint ahol már a madár sem jár. Ezért is bírt nagy jelentőséggel, hogy a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete ide helyezte ki évzáró taggyűlését, hiszen a település minden nehézség ellenére a fejlődés útját járja, s megérdemli az odafigyelést.

Felvidék

 

Megalakult a Felvidék első Gólyahír Klubja

– Felvidék Ma

A hétvégén a nagykaposi Magyar Közösségi Házban rendhagyó találkozóra került sor. A Rákóczi Szövetség Gólyahír Programjában megszólított fiatal családok jöttek össze Ung-vidékről, hogy három év alatti gyerekeikkel közösen megalakítsák a Felvidék első Gólyahír Klubját. A rendezvényen megjelent tizenegy kisgyermekes család azon túl, hogy megismerkedett egymással és megbeszélték a további közös találkozók, programok lehetőségeit, részt vettek a buzitai Ádám Csilla vezette Ringató foglalkozáson is.

 

A Hagyományok Háza Hálózat értékmentő tevékenysége a Felvidéken

– Felvidék Ma

A Hagyományok Háza, mint a Kárpát-medencei néphagyomány átörökítésének kiemelkedő jelentőségű nemzeti kulturális intézménye, 2017-ben elkezdte a határon túli hálózatának kiépítését. Tavaly januárban füleki központtal indult a hálózat felvidéki intézményépítése. „A Hagyományok Háza, mint magyar nemzeti kiemelt intézmény mindig is nagy figyelmet fordított a határon túli magyarság kulturális életére. Az intézmény a Kárpát-medencei hálózatépítés révén keresi határon túli szakmai partnereit. 2017 elején alakult meg a hálózat felvidéki intézménye” – tájékoztatta a Felvidék.ma-t Farkas József.

 

Új felvidéki Teátrum nyílhat

– Magyar Idők

Jól ismerem a csallóközi embert: az igényei szinte nagyobbak, mint a fővárosiaknak, ezért úgy gondolom, hogy csak profi társulatban és művészszínház létrehozásában érdemes gondolkodni Dunaszerdahelyen” – mondta el lapunknak Gál Tamás felvidéki színművész, akit azután kerestünk meg, hogy újra felröppent a hír: a városvezetés is igényt tartana egy saját kőszínházra Szerdahelyen. A színész közel húsz éve alapított Csavar Színháza szlovák támogatásból működik és utazik magyar és határon túli nagyvárosokba.

 

Vajdaság

 

A Minority SafePack aláírására biztat az MNT

- Pannon RTV

A Minority SafePack - Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogatásával kapcsolatos állásfoglalást egyhangúlag fogadta el mai ülésén a Magyar Nemzeti Tanács. Elektronikus úton bárki, pár perc alatt aláírhatja a kezdeményezést a www.minority-safepack.eu oldalon. Az európai polgári kezdeményezés aláírásával főleg az olyan őshonos, de nemzeti kisebbségnek joghelyzetén lehetne javítani, mint amilyen a Kárpát-medencében élő határon túli magyarság. Az állásfoglalást az ügyben egyhangúlag fogadta el a MNT. Hajnal Jenő, a testület elnöke elmondta, fontosnak tartja a kettős állampolgársággal rendelkező vajdasági magyarok mozgósítását a kezdeményezés aláírásához.

Vajdaság

 

Megtartotta 31. rendes ülését az MNT

- Pannon RTV

A Magyar Nemzeti Tanács tagjai megvitatták az elmúlt évben végrehajtott terveket és programokat, valamint beszámoltak arról, hogy a testület költségvetése hogyan alakult tavaly. Az ülés elején 26 tanácstag volt jelen, azaz határozatképes volt az MNT - állapította meg Hajnal Jenő, a testület elnöke. Miután Tari István apróbb javításokat kért a 30. ülés jegyzőkönyvében, azt egyhangúlag elfogadták. Felvezető beszédében Hajnal Jenő kiemelte: 2018 második felében nemzeti tanácsi választások esedékesek Szerbiában.

 

Magyarkanizsa felkészült a rendkívüli helyzetekre

- Pannon RTV

Egyeztető ülést tartott ma délelőtt Magyarkanizsa Község Katasztrófavédelmi Törzskara. Az erről kiadott közlemény szerint a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat az utak járhatóságától függően és az előre kidolgozott munkaterv szerint végzi az utak tisztítását és felkészült a várható rendkívüli helyzetekre. Az egyedül élő, mozgáskorlátozott, esetleg beteg és idős polgárokról fokozott figyelemmel a falugondnokok és a Szabadkai Egyházmegye szeretetszolgálata, a Caritas gondoskodik majd, az Egészségház ügyeletes nővérei pedig gyakrabban látogatják meg a 65 évnél idősebb, egyedül élő polgárokat.

 

Kárpátalja

Beszámoló közgyűlést tartott a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat

– karpatalja.ma

Megtartotta évértékelő közgyűlését a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ). A február 23-i rendezvényt megtisztelte jelenlétével báró Twickel György, Twickel-Zichy Mária Terézia grófnő fia, aki oroszlánrészt vállalt a BJMSZ megalakulásában és támogatásában. A közgyűlésen jelen volt Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának újonnan kinevezett főkonzulja; Avar Gábor, a Johannita Rend lovagja, valamint Schumicky András, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének ispotályosa.

 

Magyar futball-akadémia nyílhat Ungváron és Dercenben

– Kárpátalja

A Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatalban a napokban egy jelentős sportprojektről tárgyaltak, amelyet magyarországi támogatással ukrán–magyar kormányközi egyezmény keretén belül valósítanak meg. A kivitelezésben az Ukrán Labdarúgó-szövetség megyei szervezetével közösen részt vesz a kisvárdai Várda Labdarúgó Akadémia.

 

Muravidék

 

Vajon mi volt Mátyás kedvenc tánca?

  – Muravidéki Magyar Rádió

Szombaton újra volt egy jó lehetőség a magyar néptánc remek lépéseivel, a magyar népdal pattogós ritmusaival ismerkedni. A Bánffyban a Muravidék Néptáncegyüttes és az MNMI Mátyás-napi táncházat szervezett gyermekeknek, ifjaknak és felnőtteknek. A táncokat kézműves foglalkozások kísérték, illetve Szabó Márk is ott volt.

 

Őrvidék

Újra startol a „Nagy Burgenland Túra”

– volksgruppen.orf.at

Egy év kihagyás után ismét megrendezi az ORF Burgenland a „Nagy Burgenland Túra” című szabadidős programját. A kezdeményezést Burgenland tartomány, a Burgenland Tourismus, az Energie Burgenland, a Gazdasági Kamara és a BVZ hetilap támogatja.

 

Felsőőrben turnézott az Operaház

– volksgruppen.orf.at

Felsőőrben ért véget a hétvégén a Magyar Állami Operaház előadássorozata, a Kárpát-Haza Operatúra. A turné tavaly szeptemberben indult, a több mint 400 fős stáb előadásait Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Délvidék után az Őrvidék nézői is láthatták.