Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

A diaszpórában működő hétvégi magyar iskoláknak szervez tanácskozást a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága

. – MTI, hirado.hu, kormany.hu, Webrádió

A világban működő hétvégi magyar iskolák csaknem száz képviselője érkezik pénteken Budapestre, a Hétvégi magyar iskolák találkozója című egész napos rendezvényre, amelyet a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága szervez - közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel. Az eseményen a többi között az Egyesület Államokban, Kanadában, Latin-Amerikában, Nyugat-Európában, Izraelben, Ausztráliában működő hétvégi magyar iskolák képviselői és a Magyar Diaszpóra Tanács, valamint szakmai ernyőszervezetek vezetői vesznek részt, hogy megosszák a diaszpórában élő magyarok anyanyelvi oktatását érintő tapasztalataikat egymással és az anyaországi képviselőkkel - olvasható a közleményben. A találkozón ünnepi köszöntőt mond Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, majd Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára tart előadást a kormány diaszpórapolitikájáról.

 

 

Magyar Levente: a vajdasági gazdaságfejlesztési program idén eléri a 250 millió eurós léptéket

. – MTI, hirado.hu, kormany.hu, Webrádió

A magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja 2018-ban eléri a 250 millió eurós léptéket, ami azt jelenti, hogy betartották azt a 2015-ös ígéretet, amely szerint rövid idő alatt új jövőképet adnak a vajdasági magyarságnak, és a vajdasági magyar gazdaságot új alapokra helyezik - emelte ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Bácskossuthfalván, ahol a program újabb pályázatait hirdették meg. Hozzátette, hogy amikor két és fél évvel ezelőtt meghirdették a gazdaságfejlesztési programot, akkor nem ígérték, hogy egyik napról a másikra könnyebb vagy kevésbé küzdelmes lesz az élet, "de azt ígértük, hogy egy olyan perspektívát nyitunk a vajdasági magyar közösség előtt, amilyen a korábbi évtizedekben nem volt várható és elképzelhető".

 

Magyar kormánytámogatással felújított óvodákat adott át Grezsa István Kárpátalján

. – MTI, hirado.hu, Magyar Idők

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a magyar kormány 13 millió forintnyi támogatásából és a kárpátaljai görögkatolikus egyház közreműködésével felújított három óvodát adott át ünnepélyesen Grezsa István kormánybiztos csütörtökön Kárpátalján. A Beregszászhoz közeli Beregdéda Búzavirág óvodájában tartott átadási ünnepségen Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa elmondta: a program keretében az elmúlt hónapokban mintegy 25 óvodát korszerűsítettek Kárpátalján a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) koordinálásával. Kiemelte, a magyar kormány támogatásával ezúttal három gyermekintézmény újult meg, Beregdédán kívül a közeli Makkosjánosiban és a nagyszőlősi járási Tiszabökényben, összesen 13 millió forintból.

Vezető hírek

 Rendezvénysorozattal ünneplik szülővárosában az 575 éve született Mátyás királyt

. – MTI, Magyar Idők, hirado.hu, Erdely.ma, Szabad Magyar Szó

Péntektől vasárnapig tartó háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik szülővárosában, Kolozsváron Mátyás királyt születése 575. évfordulóján. Az Amaryillis Társaság által immár 26. alkalommal megszervezett reneszánsz hangulatú kolozsvári Mátyás-napoknak az ad különös jelentőséget, hogy a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Mátyás-emlékévvé nyilvánította a 2018-as évet, amikor a Hunyadi Mátyás születésének évfordulója mellett királlyá választása 560. évfordulóját is ünnepeljük. Pénteken, Mátyás születésének 575. évfordulóján a nagy királyról nevezik el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári épületének az auláját, ahol a névadás után Lupescu Radu történész, az egyetem tanára tart előadást az 1458-as királyválasztás körülményeiről.

 

Magyarország

 

A kultúra gyarapít! - Hoppál Péter: a magyarság legyen büsze kulturális identitására

. – MTI, Webrádió

A magyarság a történelmi múlt viharai miatt önbizalomhiányos nemzetté vált, ezért is fontos, hogy végre elhiggye saját értékei létezését - mutatott rá A kultúra gyarapít! címmel az Országház Felsőházi termében megrendezett szakmai konferencián csütörtökön a kultúráért felelős államtitkár. Hoppál Péter elmondása szerint a kormányzat szeretné a magyar kultúra jelentőségét mindenki számára láthatóvá tenni, és elérni, hogy a magyarok elégedetten nézzenek magukra a kulturális identitás szempontjából.

 

Erdély

 

Eltávolította a kolozsvári önkormányzat az udvarán elhelyezett többnyelvű táblát

. – Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen, Bihari Napló

Még tizenöt órát sem tűrte a kolozsvári önkormányzat vezetősége a polgármesteri hivatal udvarán, egy kerékpáron elhelyezett háromnyelvű helységnévtáblát, amelyet csütörtökön eltávolítottak a kétkerekűről. A Musai-Muszáj rendőrségi feljelentést tett rongálásért. A Musai–Muszáj mozgalom aktivistái szerdán, az anyanyelv nemzetközi napján flashmob keretében vonultak Kolozsvár főteréről a polgármesteri hivatalhoz, ahol többnyelvű helységnévtáblával felszerelt kerékpárral hívták fel a figyelmet az egy évvel ezelőtt meghozott ítélet hiányos végrehajtására.

Erdély

 

Cáfolja a kolozsvári polgármesteri hivatal, hogy kérésükre távolították el a Musai-Muszáj többnyelvű tábláját

. – Krónika, maszol.ro

Nem a kolozsvári polgármesteri hivatal utasítására távolították el a Musai–Muszáj civil akciócsoport által a lakosság-nyilvántartó iroda udvarán szerdán lelakatolt biciklire felszerelt háromnyelvű helységnévtáblát – szögezte le a Krónikának Iulia Perşa. A városházi szóvivő ugyanakkor közölte: a polgármesteri hivatal udvara közterület, ahová bárki bemehet, az akciócsoport pedig nem tájékoztatta őket az elhelyezendő kerékpárról és tábláról, illetve nem is igényelték a biztonsági feltételek megerősítését. Iulia Perşa azt is elmondta: amennyiben az ügyben tett feljelentés nyomán a rendőrség kérni fogja a térfigyelő kamerák felvételét, természetesen készségesen a rendelkezésükre bocsátják ezeket.

 

Megint nem sikerült meghallgatni egy magyarországi tanút Mezei János perében

. – MTI, transindex.ro, Erdély Ma

Harmadjára sem sikerült meghallgatni egy magyarországi tanút Gyergyószentmiklós volt polgármestere, Mezei János perében, ezért az első fokon zajló tárgyalást csütörtökön is elhalasztották. Amint az Agerpres hírügynökség beszámolt róla, a tanúnak egy magyarországi bíróságról kellett volna videokapcsolatba kerülnie a Hargita megyei törvényszék tárgyalótermével, de - akárcsak az elmúlt két tárgyalási fordulóban - ez csütörtökön sem történt meg. Az ügyet tárgyaló csíkszeredai bíró kijelentette, hogy minden törvényes lépést megtett a tanú meghallgatása érdekében, az illetékes magyarországi bíróság viszont azt közölte, hogy nem kapott felkérést a tanúmeghallgatás feltételeinek a biztosítására.

 

Újabb település helységnévtáblájáról húzták ki a magyar nevet

. – maszol.ro

Fekete festékkel eltűntették Palotailva nevét a község helységnévtábláiról - tájékoztat a CEMO-Civil Elkötelezettség Mozgalom Facebook-oldalán. A szervezetet figyelmét a megrongált táblára egy marosvásárhelyi lakos hívta fel. "Megkerestük Kovács Leventét, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnökét, aki konzultált a palotailvai RMDSZ-es tanácsosokkal. Az RMDSZ tanácsosok tárgyaltak a község polgármesterével, aki megígérte, hogy beszél az útügyi felügyelet képviselőivel, és felkéri őket, hogy próbálják meg eltűntetni a fekete festéket a helységnévtáblákról" - olvasható a bejegyzésben.

 

Vincze Loránt: A polgári kezdeményezések sikere az EB és az EP felelőssége is

. – Nyugati Jelen

Az európai polgári kezdeményezések sikere a kezdeményezők mellett az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös felelőssége − fogalmazott szerdán Brüsszelben az Európai Parlament Alkotmányügyi és Petíciós Bizottsága által rendezett meghallgatáson Vincze Loránt. A FUEN elnöke elmondta: a polgárok egy kezdeményezés támogatásával állást foglalnak egy ügyben és jogalkotást várnak az Európai Bizottságtól. A Minority Safepack kezdeményezés aláírói azt szeretnék, hogy az Európai Bizottság dolgozzon ki törvényeket az őshonos nemzeti közösségek védelmében.

Erdély

 

RMDSZ: törvénytelen közpénzből ünnepelni

 – Krónika

Törvénytelennek tartja az RMDSZ koronkai szervezete, hogy a március 15. megünneplésére közpénzt fordítson. A szervezet azt követően foglalt állást, miután a Krónika megírta, hogy az RMDSZ-többségű helyi önkormányzat nem volt hajlandó saját költségvetéséből pénzt elkülöníteni a nemzeti ünnep alkalmával szervezendő rendezvényre. Az alakulat megyei vezetői is kiálltak a néppárti kezdeményezés ellen szavazó RMDSZ-es tanácsosok mellett.

 

Románul is toboroz a nagybányai iskola

2018. február 23. – Krónika

A román nyelvű helyi sajtóban, de a közösségi oldalakon is román nyelven hirdeti az ősztől induló magyar előkészítő osztályát a nagybányai Németh László-gimnázium. A térség magyar nyelvű iskolája a vegyes házasságban élő szülők figyelmét szeretné felhívni az anyanyelvű oktatás lehetőségére. Az iskola vezetősége többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanintézet a délelőtti oktatás mellett délutáni, after school programot is kínál.

 

Az uszítás gyümölcsei

2018. február 23. – Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „magyar állampolgárok egy jól meghatározható része elleni, őket valamilyen állampolgári joguktól megfosztani akaró, a náci és a bolsevik gyakorlatot egyszerre idéző gyűlöletkampányt semmilyen formában sem vagyunk hajlandóak elfogadni. Márpedig a DK-propagandát felerősítő Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt elnevezésű Facebook-oldal pontosan ezt folytatta: a lehető legocsmányabb, leggyomorforgatóbb hazugságok jelentek meg rajta, a külhoni nemzettársakat gyakorlatilag mindennek tekintették, csak embernek nem. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor egy székelyföldi család fényképét ellopva kitaláltak egy sztorit, miszerint egy soha nem létezett erdélyi família levelet írt, amelyben közölték: mindenképpen elmennek szavazni, és a kormánypártokra szavaznak, hogy tovább kapják a nekik járó pénzeket”.

 

Felvidék

 

A felvidéki vállalkozások versenyképességének fokozását is segíti a Magyar Nemzeti Kereskedőház

. – MTI, hirek.sk, Felvidék Ma, Új Szó, Körkép

A Magyar Nemzeti Kereskedőház, illetve ipolysági regionális képviselete szervezésében, félszáz felvidéki vállalkozó és cégvezető részvételével egésznapos Határon Túli Exportakadémia zajlik február 22-én a Tiszti Pavilon dísztermében. A külpiacra lépésre felkészítő tréning kapcsán Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója nyilatkozott a hirek.sk portálnak.

Felvidék

 

155 ezer eurót oszt szét környezetvédelmi nevelésre a Zöld Oktatási Alap

. – bumm.sk, Új Szó

Első körben 155 ezer eurót oszt szét a környezeti oktatással foglalkozó civil szervezetek között a Sólymos László miniszter kezdeményezésére a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SAŽP) mellett létrehozott Zöld Oktatási Alap. „Örömmel tölt el, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a zöld oktatás iránt. Ezt bizonyítja a beérkező 44 pályázat is, melyek összesen 300 ezer eurót igényeltek. Közülük 40 felelt meg a kiírási feltételeknek, az értékelő bizottság végül 28 pályamunkát választott ki 155 ezer euró értékben. Igazán jól kidolgozott projekteket kaptunk, ezért is döntöttünk úgy az értékelés során, hogy minisztériumi forrásokból 25 ezer euróval megemeljünk a költségvetést„– jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón.

 

Élelmiszercsomagokat osztottak Vágsellyén a rászorulóknak

. – bumm.sk

Vágsellyén a hátrányos helyzetű polgárok ezekben a napokban vehették át az év első élelmiszercsomagját. A segélycsomagot, amelyben liszt, tészta, olaj, rizs, cukor, konzervek, valamint hüvelyes zöldségek vannak, több tíz család vette át. Arról, hogy ki jogosult az élelmiszersegélyre, a munkaügyi minisztérium dönt, a csomagokat pedig az érsekújvári Szent József Egyházi Jótékonysági Szervezet együttműködésével osztják ki. A szervezet ezekben a napokban 128 csomagot juttatott el Vágsellyére 68 család részére. 

 

Nemesócsán is évet értékelt a Csemadok

. – bumm.sk

A bálokon, közösségi rendezvényeken, az idei Vakációzáró Bulin és a Népdalkörök Találkozója elnevezésű nagyszabású rendezvényen kívül két olyan csoportot működtet a helyi Csemadok, ami jó hírét viszi a településnek. Az egyik a Kodály Zoltán Népdalkör, amely Moncz Zsuzsanna irányítása alatt működik. Az éneklőcsoportnak többtucat fellépése van minden évben és immáron 11. alkalommal rendezték meg a Népdalkörök Találkozóját közel száz résztvevővel, amit Kovács Nóri világ-és népdalénekes „Magyarnak lenni" című koncertje zárt.

 

A 20 éves Árvalányhaj Népdalkört ünnepelte a perbetei Csemadok

. – bumm.sk

Perbetén a település magyar kultúrális életének szervezője a helyi Csemadok. A szervezet évtizedek óta szorosan együttműködik a helyi magyar tannyelvű alapiskolával és óvodával, talán ennek is köszönhető, hogy sok fiatalt vonnak be a munkába. A tavalyit, ahogy az idei évet a szervezet a Perbetei Magyar Bál szervezésével kezdte. Március 15-én a megemlékezésen kívül a 200 éve született Arany Jánosra emlékeztek ünnepi műsorral. Májusban rendezték meg több, mint száz résztvevővel a VII. Népművészeti Fesztivált, amit Kodály Zoltán emlékének is szenteltek egyben.

Felvidé 

Tompa Mihályról az Anyanyelvek Nemzetközi Napján

. – Felvidék Ma

A 21. század a nyelvek kihalásának évszázada, ezért is szükséges, hogy egy ilyen kiemelt nappal emlékeztessünk az anyanyelv fontosságára, megtartó erejére. Az Anyanyelvápolók Szövetsége a „nemzetgyógyító” lelkészköltőnek, a költőtriász – Petőfi és Arany után – harmadik tagjának szentelte ünnepi ülését. A Petőfi Irodalmi Múzeum zsúfolásig megtelt dísztermében Juhász Judit, a Szövetség elnökének köszöntője után először a közönség néma felállással fejezte ki tiszteletét a néhány napja elhunyt tudós nyelvápoló, Wacha Imre emléke előtt, majd Juhász Judit a nap jelentőségéről szólva utalt arra, hogy tavaly Arany Jánosnak szentelték az ünnepet, és a Magyar Nyelv Hetének eseménysorozatával tíz anyaországi városba, valamint Királyhelmecre és Nagyváradra látogattak el.

 

Szívéből verseket gyöngyözött – búcsú Gyüre Lajostól

. – Felvidék Ma

Gyüre Lajos költőtől, színműírótól, tanártól, dramaturgtól, irodalomtörténésztől február 21-én Kassán vettünk végső búcsút. A temetést Oremus Zoltán református esperes-lelkész végezte. Mellette, miseruhában Gábor Bertalan, szepsi esperes-plébános állt. Szólt pár mondatot Gyüre Lajos egykori osztálytársa, szavalt egy diák, és Kövesdi Szabó Marika, a Thália Színház tagja – mindketten Gyüre-verseket mondtak.

 

Gál Sándor javasolta a magyar széppróza napja elnevezést

. – Felvidék Ma

A napokban Magyarországon és a határon túl egyaránt, így a Felvidéken is számos helyen emlékeztek meg a magyar széppróza napjáról. A Magyar Írószövetség még novemberben kezdeményezte, hogy február 18-a, azaz Jókai Mór születésnapja legyen a magyar széppróza napja. Az elnevezés ötletgazdája pedig nem más, mint a felvidéki Gál Sándor költő és író, aki tavaly ünnepelte 80. születésnapját.

 

Több millió testvérem van a világ bármely pontján”

. – Felvidék Ma

Cserkész vagyok, egy jobb világért dolgozom!” hangzik ma sok helyen. Február 22-e az emlékezés napja, mivel a cserkészek közössége megemlékezik Bi-Pi célkitűzéseiről, nagy álmáról, miközben magukba és egymásra tekintenek, valamint a környezetükben végzendő feladatokra. 1857-ben, 161 éve ugyanis ezen a napon született Lord Robert Baden-Powell (Bi-Pi), a cserkészet alapítója.A rimaszombati cserkészet megalapítása az 1912-1913-as tanévre tehető, amikor is az Egyesült Protestáns Főgimnáziumban Horváth Zoltán oktató felvetette a helyi cserkészcsapat megalakításának az ötletét.

 

Vajdaság

 

Megjelentek a Prosperitati Alapítvány legújabb pályázatai

. - Pannon RTV

A legújabb pályázati körben a mezőgazdasági integrátorok beszállítói, a helyi termékek előállítói és forgalmazói, illetve a kezdő és induló vállalkozások nyerhetnek támogatást.

A bácskossuthfalvai Sila üzemében a gyártási folyamatokról, illetve a Prosperitati Alpítványnál nyert befektetési támogatás megvalósulásának részleteiről csütörtökön az illetékesek is meggyőződtek. A láncgyárban hamarosan jelentős fejlesztések valósulnak meg, amelynek köszönhetően 25 új munkahely jön létre.

 

Prosperitati-nyertes topolyai cégekbe is ellátogatott a magyarországi küldöttség

. - Pannon RTV

A topolyai Capriolo és az EM Commerce vállalatokba tettek látogatást a magyarországi küldöttség és a Prosperitati Alapítvány képviselői. A magyarországi küldöttség és a Prosperitati Alapítvány képviselői a nap folyamán további két topolyai cégbe is ellátogattak; еgy kerékpár- és egy bútorgyárba, ahol a vállalatok vezetői beszámoltak az alapítványi támogatásból megvalósult beruházások hasznosulásáról.

 

Szabadka: Átadták a Vermes Lajos-díjakat

. - Pannon RTV

Szabadka tíz legjobb sportolóját ünnepelték, akik a tavalyi évben kimagasló eredményeket értek el. Ünnepélyes keretek között átadták ma a Vermes Lajos-díjakat, melyeket a tavalyi év legjobb helyi sportolói vehettek át. Az egyéni és a csapatteljesítményt is díjazta a harminctagú, sportújságírókból és edzőkből álló zsűri.

 

Programok Vajdaság Szerb Királysághoz való csatolásának évfordulójára

. – Pannon RTV

Újvidéken ismertették Vajdaság Szerb Királysághoz való csatolásának századik évfordulója kapcsán tartandó programokat. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke ismertette a rendezvényeket, amelyeket egész év folyamán tartanak. Mirović elmondta, a száz évvel ezelőtti, szavai szerint „döntő fontosságú” határozat rendkívül jelentős a szerb nép és Szerbia polgárai számára.

 

Muižnieks: Súlyosbodott a média helyzete Szerbiában

. – Vajdaság.ma

Súlyosan megromlott a média helyzete, az újságírókat pedig egyre gyakrabban érik támadások és fenyegetések, árulóknak és külföldi bérenceknek nevezik őket, mondta ma Nils Muižnieks, az Európa Tanács emberi jogi főbiztosa azon a sajtótájékoztatón, amit szerbiai látogatásának befejezése alkalmával tartott.

 

Kárpátalja

 

Minden aláírás számít!”

. – karpatlaja.ma

A Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe, tehát a Mentőcsomag a kisebbségek számára – egymillió aláírás az európai sokszínűségért egy olyan polgári kezdeményezés, melynek célja, hogy az Európai Bizottság (EB) olyan törvényjavaslat-csomagot fogalmazzon meg, amely az európai nemzeti kisebbségek nyelvi és kulturális jogbiztonságát szavatolná az EU szintjén. Ez a jogszabálygyűjtemény azonban csak akkor készül el, ha 7 országból egymillió aláírás gyűlik össze ennek a civil igénynek az alátámasztását bizonyítva. A kezdeményezésről Bocskor Andrea fideszes EP-képviselőt kérdeztük.

 

Az EU megerősítette a nyugat-ukrajnai határátkelők projektjének leállítását

. – karpatalja.ma

Az ukrán fél késlekedése és más hiányosságok miatt az Európai Unió lezárta azt a finanszírozási projektjét, amelyet nyugat-ukrajnai határátkelő állomások korszerűsítésére indított – erősítette meg csütörtökön az UNIAN ukrán hírügynökség brüsszeli tudósítójának Maja Kocijancic uniós szóvivő. Jelentésében az UNIAN azt írja, szám szerint hat, a lengyel, a szlovák, a magyar és a román határon lévő átkelő korszerűsítése szerepelt az összesen 29,2 millió eurós finanszírozási projektben, amelynek fő kedvezményezettjeként az ukrán adóhivatal volt nevesítve. A hírügynökség ugyanakkor nem közölte, hogy pontosan mely határátkelőkről van szó.

 

Az USA a szomszédokkal való együttműködést javasolta Ukrajnának az oktatás nyelvét illetően

. – karpatalja.ma

John Sullivan, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese azt tanácsolja Ukrajnának, hogy működjék együtt a szomszédos országokkal az oktatási törvény végrehajtása terén, ami a nemzeti kisebbségek nyelvén való tanítás lehetőségét illeti. Az UNIAN hírügynökség szerint az amerikai politikus erről az Ukrán Diplomáciai Akadémián tartott előadásában beszélt.

 

Időszaki Munkácsy-kiállítást terveznek júniusban a nyíregyházi múzeumban

. – karpatalja.ma

Munkácsy Mihály (1844-1900) festőművész műveiből nyílhat időszaki tárlat a múzeumok éjszakáján a nyíregyházi Jósa András Múzeumban. A tervek szerint június 23-án Munkácsy – Magyarországon csak eddig korlátozottan kiállított – munkáiból 46 festményt és egy grafikát tekinthet meg a közönség – olvasható a nyírségi megyeszékhely közgyűlése által csütörtökön elfogadott, az idei kulturális nagyrendezvényekről szóló határozatban.

 

Muravidék

 

Egyedülálló művészeti élmény Lendván

. – Muravidéki Magyar Rádió

A budapesti Opera érkezett teljes pompájában Lendvára szerda este. Az Operaház épületét ugyanis felújítják, viszont a társulat és a logisztika nem pihen, hanem kihasználva a felmerülő helyzetet Kárpát-medencei túrára indult. Ennek egyik állomása a Muravidék, ahol 400 fő közreműködésével, tucatnyi kamion és komoly felszerelés segítségével operaházat varázsoltak a Lendvai Kétnyelvű Középiskola tornaterméből. A színpadon pedig Erkel Hunyadi Lászlója, tehát a klasszikus magyar operairodalom alapműve elevenedett meg. A legendás történelmi témát feldolgozó opera három felvonásban magyar és szlovén felirattal valósult meg.

Horvátország

 

Nagyszabású előadásaival Eszéken vendégszerepelt a Magyar Állami Operaház

. – kepesujsag.com

A Magyar Állami Operaház 133 éves történetének egyik legnagyobb vállalkozása a Kárpát-Haza OperaTúra, amelynek egyik állomása volt Eszék is. Két nagyszabású produkciót láthatott a közönség, hétfőn Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját, kedden pedig Lehár Ferenc operettjének, A víg özvegynek a balettváltozatát adták elő.

 

Újabb Belovár-Bilogora megyei szervezet távozott a MESZ-ből

. – kepesujsag.com

Szombaton tartotta rendes évi közgyűlését a Dežanovaci Magyarok Közössége Trojeglava településen. A beszámolók, programok és a tervek ismertetése mellett a szervezet arról is döntött, hogy kilép a MESZ-ből. A közgyűlésekre jellemző napirenden túl a szervezet elnöksége alapszabályuk módosítását is javasolta. A dokumentum azon cikkelyének tételét törölték, amely szerint az egyesület a MESZ alapszervezete.

 

A vukovári magyarok is részt vettek az adománygyűjtésben

. – kepesujsag.com

Maša, egy 13 hónapos vukovári kisgyerek súlyos betegségben szenved. Veseátültetésre volna szüksége, a műtéthez azonban a szülők anyagi támogatásra szorulnak. Az egész ország összefogott Maša megmentéséért, s a gyűjtőakcióhoz a Vukovári Magyarok Egyesülete is csatlakozott.

 

Kárpát-medencei magyar találkozó várdaróci résztvevőkkel

. – kepesujsag.com

Idén már 12. alkalommal tartották meg a Kárpát-medencei magyarok találkozóját Maglódon, amelyen több éve rendszeresen a várdaróciak is részt vesznek. A Budapest melletti Maglódon 2002-ben alapították meg a Maglódi Polgári Kört, amely többek között a nemzeti hagyományok, értékek ápolása, a magyarság összetartozásának erősítése terén tevékenykedik.