erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Az Osonó ott is, ahol eddig még nem járt színház

A hétvégén ért véget az a kárpátaljai turné, amely során öt kárpátaljai és két erdélyi szórványtelepülésen került bemutatásra az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás, amely 450. bemutatását a turnén ünnepelte a társulat A Bethlen Gábor Alapítvány és a Tiszta Formák Alapítvány által támogatott turné egyik célja az volt, hogy olyan kistelepüléseket keressen fel az Osonó Színházműhely, ahová ritkán jutnak el kulturális események.

 

A Nagybányával kezdődő és Besztercén befejeződő kéthetes turné olyan kárpátaljai településeket érintett, mint Munkács, Visk, Aknaszlatina, Técső és Karácsfalva. Az előadások bemutatását minden esetben közönségtalálkozó követte, így az előadás kapcsán a nézőknek lehetőségük volt a saját helyzetükre is reflektálni. A térség legnagyobb problémája, amely minden találkozón felmerült a nehéz életkörülmények és a kivándorlás. A találkozókon szó esett a csendről és annak jelentőségéről, a magányról, a megfelelésről, a valóság érzékeléséről, a felnőtté válásból való kiábrándulásról, arról, hogy a kivándorlás miatt, hónapok alatt szűnnek meg közösségek, baráti körök, így teljesen ellehetetlenül mindenféle összefogás.

A társulat két tagja - Fazakas Misi és Mucha Oszkár – műhelyfoglalkozásokat is tartott a kárpátaljai iskolákban olyan csoportok számára, amely fiataljainak közel fele arról számolt be, hogy külföldön dolgoznak a szülei, és majdnem hasonló az elvált szülők aránya is. A beszélgetések folyamatosan a személyes jelenlét és főként annak hiánya körül mozogtak.

A turnézáró kiértékelőn a társulat tagjai - Mucha Oszkár, Bakó Blanka e.h., Bene Ervin, László Fruzsina, Fazakas Hunor, Pászka Gáspár, Fazakas Misi - azt erősítették meg, hogy a katasztrofális utak, a hideg és a nehéz körülmények ellenére is jó döntés volt a turné megszervezése. Nagyszerű találkozások és beszélgetések születtek. Fontos volt újra megtapasztalni, hogy a Színház még mindig képes összehozni embereket, még akkor is, ha sokuknak ez volt az első színházi élménye.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog