erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

A szabad ember (a magyar avantgárd egyik elindítója volt )

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum számos diákja és az alkotó jelenlétében vetítették le a Csáji Attila Munkácsy Mihály-díjas festőművész, grafikus, fényművész, holográfus életútját és művészetét bemutató portréfilmet hétfő délelőtt a megyeszékhelyi Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítótermében.


A szép számban megjelenteket az eseményt megszervező és annak otthont nyújtó intézmény vezetője, Vécsi Nagy Zoltán köszöntötte, aki ez alkalomból felvillantotta a rangos vendég életé­nek néhány mozzanatát is. Így megtudhattuk, hogy az érdemes művész címet és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagságát is magáénak mondható Csáji a jelenleg Szlovákiához tartozó magyar kisvárosban, Szepsin született 1939-ben. Nyolcéves koráig Kassán élt, majd a felvidéki magyarok egy részét erőszakkal kilakoltató csehszlovák politika áldozataként 1948-ban családjával együtt Budapestre került. Rajzolni Hollandiában kezdett, ahol gyermekkorában egy évet töltött. 1956-ot követően el kellett hagynia Budapestet, ezért Miskolcon érettségizett, majd az Egri Tanárképző Főiskola rajztanári szakán végzett 1964-ben.

A hatvanas–hetvenes években a magyar avantgárd egyik fő szervezője volt, és nagymértékben hozzájárult egy olyan friss szellemű művészeti folyamat elindításához, melynek hatása még mindig tart, s az általa szervezett kiállítások ma már művészettörténeti jelentőségűek.

A hetvenes évek közepétől a Központi Fizikai Kutató Intézet segítségével és a Massachusetts Institute of Technology-val együttműködve a lézer művészeti szerepét kutatta. Ennek eredményeként egy új képi transzformációs módszert kísérletezett ki, melyet 1980-ban szabadalmaztatott. Nem véletlen tehát, hogy életművében alapvető szerepet játszik a fény fizikai és szellemi dimenziója. Abból kifolyólag pedig, hogy egyre inkább a fénnyel értelmezett és a fény által teremtett művek kezdték foglalkoztatni, jelrácsokat, változó fénnyel megvilágított plasztikus képeket és hologramokat hozott létre.

A fény nemzetközi éve alkalmából, Borbás Tamás rendezésében készült, és hétfőn levetített, Fényút című portréfilm Csáji Attila művészetét mutatja be. Egy olyan szabad emberről szól, aki már fiatalkorában megfogalmazta, hogy „a szabadság csak akkor nagyszerű, ha párosul az igazság áhítatával”. Egy olyan szabad emberről, aki egy amerikai újságíró kérdésére, hogy sikeres fényművészként miért nem hagyta abba a festést, ezt válaszolta: „Amikor az ember felfedezte a kocsit, nem vágta le a lábát. Mindkettőt helyváltoztatásra használja, de másként. Ne az öncsonkítás lehetőségeit keressük, hanem a szellemi értékek minél összetettebb eszköztárát és materializációját”.

Rövid felszólalásában Csáji magától értetődőnek nevezte, hogy újra Sepsiszentgyörgyre látogatott, ugyanis szerinte nekünk, magyaroknak az egész Kárpát-medence hazánk. Közös hazánk másokkal, így a románokkal, szlovákokkal, szerbekkel együtt. Kulturális értékeink pedig beterítik ezt a területet, ezért mi itt egy sajátos teljességet is hordozunk.

Bedő Zoltán

 

Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog