erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Kultúránkról, szokásainkról

Hiánypótló mű a székelyekről, nem csak székelyeknek 
Nagy jelentőségű, három nyelven – magyarul, románul és angolul – megírt könyvet tett le az asztalra Pozsony Ferenc akadémikus, néprajzi szakértő, és Kinda István muzeológus, néprajzkutató.

A Székely hagyományok című munkát kedd este mutatták be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.
Az esemény résztvevőit köszöntő Sztakics Éva alpolgármester kifejtette, egy ilyen jellegű könyvnek a román állam társtámogatásával való megjelenése örvendetes, ugyanakkor az is, hogy Székelyföldet benne idézőjelek és lekicsinylő jelzők nélkül, a maga valóságában emlegetik. Az eseményen jelen volt Adrian Moraru, a Bukaresti Közpolitikai Intézet igazgatója is, aki meggyőződését fejezte ki, hogy a fővárossal történő gazdasági együttműködésen túl eljött az ideje a kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzésének is, és ezt a folyamatot sajátos értékeink megismertetésével kell kezdeni. Ennek első lépéseként a székelyföldi termékeket tavasszal Bukarestben nagy sikerrel bemutató kiállítást, másodikként e kötet megjelenését lehet tekinteni.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Egyetem professzora, Pozsony Ferenc felszólalásában megköszönte, hogy hozzájárulhatott a háromnyelvű könyv létrejöttéhez, mely megjelenésének jómaga is nagy jelentőséget tulajdonít, ugyanis úgy véli, az ilyen és hasonló kiadványok változtathatják meg a rólunk, székelyekről szándékosan negatívvá festett képet. Megszerkesztésében az okozott nehézséget, hogy a gazdaság témakört le kellett szűkíteni, de úgy érzi, végül néhány jellegzetes mesterség és szokás bemutatásával ezt a gondot is sikerült áthidalni.

A Székely Nemzeti Múzeum munkatársa, Kinda István bevallotta, nagy megtiszteltetésként élte meg a könyv megírására való felkérést, hiszen egykori tanárával együtt dolgozhatott. Ugyanakkor nagy felelősségként is, mert nem mindegy, hogy mit és hogyan láttatunk magunkról.

A folytatásban a Székelyföldet népszerűsítő munka tartalmából merítő dokumentumfilmről, forgatásának buktatóiról és élményeiről beszélt Várkonyi Eszter rendező és Erdélyi András újságíró. Vargyasi Levente operatőr nem volt jelen a beszélgetésen. A kiadványhoz DVD-n csatolt alkotást az érdeklődők – a Kincskeresők Tánccsoport nagy sikerű bemutatója után – az Andrei Mureşanu Színházban még az est folyamán megtekinthették.

A rendezvény végén a közönség soraiból többen is megfogalmazták, felbecsülhetetlen jelentősége van a kiadvány megjelenésének, hiszen általa a román és angol nyelven olvasók számára is lehetőség nyílik kultúránk, szokásaink és általuk mi magunk megismerésére. Némi ellentmondás van ugyan a cím és tartalom között, mert nem Székelyföld, hanem Háromszék népi kultúráját és szokásait mutatja be, azonban azok számára, akik kézbe veszik, ez egyértelműen kiderül.

Bedő Zoltán

 

Forrás: Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog