erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Kányádi Sándor Prima Primissima díjas


Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese átadja az irodalmi kategória Prima Primissima díját Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordítónak a Müpában rendezett díjkiosztó gálaesten. 
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Tíz kategóriában 15. alkalommal vehették át a Prima Primissima díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában (Müpa) megtartott pénteki gálaesten. Magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor költő, író, műfordító kapta a díjat.

 

Építészet és építőművészet kategóriában Farkas Gábor építész, tudomány kategóriá­ban Vicsek Tamás fizikus, akadémikus, sajtó kategóriában Baló György szerkesztő, műsorvezető, képzőművészet kategóriában Birkás Ákos festőművész, oktatás és köznevelés kategóriában Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató, sport kategóriában Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző; népművészet és közművelődés kategóriában Bálint György kertészmérnök, zeneművészet kategóriában Eötvös Péter zeneszerző, karmester, színház- és filmművészet kategóriában Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat. Az ugyanekkora összeggel járó közönségdíjat a Hazajáró honismereti magazinműsornak ítélték a szavazók.
Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító első verseskötete 1955-ben jelent meg Virágzik a cseresznyefa címmel. Az anyanyelv megtartó­ereje, az erdélyi kisebbségi sors mint alaptémák határozzák meg költészetét. Verseiben a magyarság sorskérdéseire keresi a választ (Fától fáig, Halottak napja Bécsben, Krónikás ének, Visszafojtott szavak a Házsongárdban). A népköltészetben gyökerező hang és a közösséghez fűződő hűség teszi egyedivé és különlegessé stílusát és a műfajok változatosságát. Lírai műveinek megteremtésén túl a prózában és a gyerekversek terén is remekműveket alkotott. Életművének fontos részét képezik az esszék és műfordítások, írt drámát és forgatókönyvet is, verseit számos nyelvre lefordították. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja – áll a szervezők által közrebocsátott portréban.
A Hazajáró turisztikai-honismereti magazinműsor mottója: „Elindulni és hazatérni”. A stáb hétről hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval halad vándorútja során. A Kárpátok fenséges gerinceitől várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át patinás városokig megannyi magyar emlék kíséri a Hazajáró soha véget nem érő útját. A sorozatnak eddig 150 része készült el, és még 130 folytatás várható.
Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a díj kuratóriumának tagja köszöntőjében kiemelte, hogy a művészetnek, a tudománynak és a sportnak nem sztárjai, hanem munkásai vannak, akik egyedül a kihívásra és az alkotásra figyelnek. A fékezhetetlen munka örömét, az elhivatottság kockázatát jelenítik meg, mert aki valóban nagy, az teszi a dolgát, és mindenkit növekedésre serkent. Elmondta, hogy ebben az esztendőben mintegy 750 jelölés érkezett a tíz kategóriában. A primissimákat titkos szavazással választották ki a kuratórium tagjai és a Vállalkozók Országos Szövetsége kiterjesztett elnöksége. Emlékeztetett arra, hogy a primissimák és a közönségdíjas 15–15 millió forintos pénzdíja mellett a primák 5–5 millió forintban részesülnek.
A díjátadón részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Pintér Sándor belügyminiszter. Csányi Sándor, a kuratórium elnöke külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a gálán. (MTI)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog