erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Csillagösvény népe

Nem csak szemgyönyörködtető, hanem egyúttal nemzettudat-erősítő előadást tekinthettünk meg hétfő este a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban. A közönség pedig szűnni nem akaró tapssal méltányolta, illetve köszönte meg a különleges élményt, melyben részesült.

 

Orza Călin koreográfus-rendező Prezsmer Boglárka szövegére és Kövi Arthur Bálint zenéjére álmodta színpadra a Demeter János ötletéből született eredettörténeti táncköltemény színháztermi változatát. A látottak alapján pedig kijelenthetjük, hogy méltó folytatása a Székely Vágta alkalmából júliusban szabadtéren megjelenítettnek. A Háromszék Táncegyüttes és az M Studio összefogása ugyanis magas színvonalon és hőfokon eltáncolt művet eredményezett.

Nagy érdeme, hogy hitelesen és sikeresen szövi össze, majd tárja testbeszéddel a nagyérdemű elé a meséinkben, mondáinkban, dalainkban, imádságainkban megőrzött és a székely tudatban, valamint lélekben mai napig fellelhető gondolat- és érzelemvilágot. Ebben ugyanis az Istenbe vetett hit, a minket körülölelő természet, a nekünk otthont biztosító, illetve életet adó égitestek szeretete, a nemes tulajdonságok és érzelmek jól megférnek egymással. Élni és fennmaradni pedig csak mindezek birtokában lehet és érdemes – sugallja a táncköltemény.

 Bedő Zoltán

 

Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog