erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Vetró-dombormű Hatvanban


A dombormű avatóján Vetró András magyaráz. Fotó: Hatvani Hírlap

Szombaton Hatvanban, Kézdivásárhely egyik magyarországi testvérvárosa polgármesteri hivatalának előcsarnokában felavatták Vetró András Együtt című domborművét. Az eseményre a múlt hét végi testvérvárosi találkozó alkalmával került sor.


Az emlékjel-állítást Mátyássy Gábor művésztanár, a Hatvan-Maassluis Testvérvárosi Egyesület elnöke kez­deményezte. Előző nap a Grassalkovich-kastély dísztermében tartott ünnepségen Kézdivásárhely mellett a finnországi Kokkola, a lengyelországi Jaro­cin és a hollandiai Maassluis képviseltette magát. Az egybegyűlteket Horváth Richárd, Hatvan polgármestere köszöntötte, aki Hatvan és a holland Maassluis 25 éves testvérvárosi kapcsolatát méltatta. Maassluis, Kézdivásárhely és Hatvan hosszú évek óta ápol szoros kapcsolatokat, és ezt az összetartozást hűen ábrázolja Vetró András alkotása.
Hatvan és Kézdivásárhely partnervárosi kapcsolata 1991-ben kezdődött, a testvérvárosi szerződést 1998. június 7-én írta alá a két település polgármestere, Kézdivásárhely és Maassluis 2001 óta áll testvérvárosi kapcsolatban.
A kézdivásárhelyi szobrász saját magát helyezte egy lóra, utalva a lovas nemzetre, így tisztelegve a három testvérváros három nagy személyisége, szellemi nagykövete előtt. Peter Paul Rubens flamand festőművész, Grassalkovich Antal koronaőr és Gábor Áron ágyúöntő arcképe jelenik meg a Vetró-domborművön, melyen egy közös zászló is látható, ezen a három város egy-egy jelképét mosta össze a művész, az oroszlán, a szélmalom és az ágyú látható rajta.
Az avatáson a külföldi küldöttségek tagjai is jelen voltak. A domborművet alkotója és Szinyei András hatvani alpolgármester leplezte le, kiemelve, hogy a három testvérváros között a leggyümölcsözőbb kapcsolat a művészetek és művelődési élet terén alakult ki.

Iochom István

 

Háromszék

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog