erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Soó Zöld Margit kiállítása Kézdivásárhelyen

2017 szeptember 21-én nyitották meg Kézdivásárhelyen, a Vigadó frissen felújított dísztermében, Soó Zöld Margit Szolnay- és Munkácsy-díjas festő-, illetve grafikusművész, az újjáalakított Barabás Miklós Céh alapító tagjának grafikai kiállítását.

 

Az idén nyolcvanhat évét betöltő festő és grafikus először mutatkozott be alkotásaival Kézdivásárhelyen. Kolozsvárt született, 1931. július 9-én, tanulmányait a kolozsvári Képzőművészeti Főiskola festészeti szakán végezte (1950–56). 1957-től nyugdíjazásáig a Napsugár grafikai szerkesztője. Ifjúsági regényeket, meséskönyveket, versesköteteket, tankönyveket illusztrált.

Egyéni kiállításain grafikai alkotásokat és festményeket mutatott be, a táj és a víz varázs mindig jelen van munkáiban, állítja, hogy ”a táj mindig vonzott és ez által sokkal magabiztosabban tudtam magam kifejezni… bárhová mentem, rögtön otthon éreztem magam, az volt az érzésem, hogy itt már voltam. Amíg még tudok gyönyörködni abban, amit látok, nem akarok lemondani arról, hogy elég volt.” - fejtette ki Lung László Zsolt intézmény vezető, üdvözlő beszédében.

Vetró András szobrászművész méltatta a kiállított grafikai alkotásokat. Soó Zöld Margit szavaival kezdte „Én nem azt örökítem meg, amit látok, hanem azt amit érzek” Az elmúlás fázisai a pusztulás nyomai, a dacos felvetett fejűségnek is megtestesítője ezek a fekete fehér grafikák vallja Vetró. Az alkotásosai biztos és összegző amely részekre bontja az eredeti formát és újra rakja, hogy hozzáférhetővé váljon mondanivalója. Feltárulkozik előttünk a művész belső világa, a szabadság illúziója az egyedüllét okozta szenvedés. „A bezárkózás, a csigaházba, kagylóhéjba menekített élet és a spontánul kibuggyanó érzelemkitörések sötét lávafolyama dübörög végig az égő fekete és világító fehér folt-, illetve vonalrendszeren. A lét szimfóniája, az élet lüktetése. A sötét alapból felsejlő valóságfoszlányok, a hajlott hátú öreg fa patakzó könnyhullatása, a fájó, csupaszon maradt idegszálak vibrálása, a göcsörtös farönk, a kéz: fohász a megmaradásért, a földért, az emberi létért.” - jellemezte a Vetró a grafikákat, ami a képi megjelenésen kívül az alkotás kínját-örömét maximálisan átélő művész lényét is sugározza felénk.
A végén a szobrászművész személyes találkozásainak élményeit Soó Zöld Margittal mesélte el a jelenlevőknek.

A kiállítás megnyitón közreműködtek: Ruszka Sándor lelkész és a Református Kollégium diákjai, Kerekes Szabolcs, Fóris Barbara és Bucs Anna verses zenés rövid előadással.
A kiállítás december 5-ig tekinthető meg.

Tóth

Képek: Szék-helyek

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog