erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Ma van a magyar dráma napja

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban felolvasóesttel és a Dresch Quintet koncertjével készülnek, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata felolvasószínházi ősbemutatót tart,  a csíkszeredai Csíki Játékszín pedig két darabbal készül: a mai napon Szép Ernő Vőlegény című színművével, holnap pedig Egressy Zoltán Portugál című darabjával.

 

"Magyar szerzők műveivel, nyílt próbával és díjátadóval is várják a közönséget a színházak országszerte és a határon túl is ma, a magyar dráma napján. Számos program a hét végén is tart.
Madách Imre főműve, Az ember tragédiája 1883-as ősbemutatójára emlékezve, 1984 óta tartják szep­tem­ber 21-én a magyar dráma napját. Ez alkalomból mától egészen a hét végéig tartanak programokat a színházak és más intézmények országszerte és a határon túl is. A budapesti Bajor Gizi Színészmúzeum­ban díjátadóval ünnepelnek: a drámaírók Szép Ernő-díját az idén Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna veheti át. A Színházi Kritikusok Céhe tizenöt kategóriában nyújt át elismerést a Budapest Bábszínházban, s az már tudható, hogy az életműdíjat az idén Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg veheti át. Ugyanezen az estén adják át a Színházi Dramaturgok Céhének kitüntetéseit is: az évad legjobb új magyar drámája díjat Háy János A halottember című műve nyerte el, a Bálint Lajos-vándorgyűrűt pedig Török Tamara, a Katona József Színház dramaturgja kapja.

A budapesti Nemzeti Színházban a Bánk bánt mutatják be, szombaton pedig nyílt nappal várják a látogatókat. Az Átriumban az Egy, kettő, három című Molnár Ferenc-egyfelvonásost kétszer adják elő, a József Attila Színház a PartVonal Műhely társulat János vitézének nyilvános főpróbájával várja a látogatókat, a Pesti Színházban pedig Esterházy Péter Mercedes Benz című művét láthatja vasárnap a közönség a Szlovák Nemzeti Színház vendégjátékában.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színházban felolvasást tartanak a társulat tagjai, Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színházban, Fűszálszobám címmel, Bereményi Géza dalszövegeit hallhatja Dégi János előadásában a publikum, Sopronban pedig a héten zajló nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztiválon a Klebelsberg Kamaraszínház Zrínyi Ilona című előadásával ünnepelnek.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban felolvasóesttel és a Dresch Quintet koncertjével készülnek, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata felolvasószínházi ősbemutatót tart, a csíkszeredai Csíki Játékszín pedig két darabbal készül: a mai napon Szép Ernő Vőlegény című színművével, holnap pedig Egressy Zoltán Portugál című darabjával.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház szeptember 29-én ünnepli a magyar dráma napját. A korábban sikerrel megszervezett Egyéjszakás drámaírásműhely folytatásaként az idén a magyar dráma napja alkalmából a nézőktől rövid jeleneteket várnak, amelyeket a társulat színészei 29-én el is játszanak majd."

Zsiray-Rummer Zoltán

Magyar Hírlap: Ma van a magyar dráma napja

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog