erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Ki nyerte meg „ Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázatot?

Mindszentről és Erdélyből , Mádéfalváról érkezett a két első helyezett. A hetedik alkalommal kiírt pályázatot Dr. Ávéd János hazai és Dr. Kovács Rozália határon túli háziorvos nyerte meg. A Kárpát-medencén átívelő pályázat díjátadó gáláján- az Emberi Erőforrás Minisztériumban- dr. Szentes Tamás helyettes államtitkár, a zsűri elnöke köszöntötte a megjelent TOP 21 Praxis képviselőit/ hiszen a zsűri egy különdíjat is kiadott./, valamint a megjelent polgármestereket, megyei kormányhivatalok munkatársait, plébánosokat és lelkészeket, idős és gyermekotthonok vezetőit, határon túli szerkesztőségeket, akik számos történetet írtak, azaz ajánlották háziorvosukat.

 

Szentes Tamás szerint „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat legfontosabb mondanivalója, hogy mi a Kárpát medencében összetartozunk.” Amikor a II. világháború után elődeink nekiláttak újjáépíteni az országot, a magyar egészségügyi ellátórendszer szervezésekor figyelembe vették azt a szempontot, hogy a határon túli honfitársainkról is gondoskodnunk kell. Ez igaz volt Trianon után is, amikor frissek voltak a sebek - amikor a béke diktátum területe kétharmadával és 3.3 millió magyarral csonkította meg a történelmi Magyarországot - de igaz most is, amikor ezek a sebek már nem frissek, hanem krónikusak.
Az viszont mit sem változott, hogy nekünk ugyanúgy gondoskodnunk kell határon túli honfitársainkról, hiszen ugyanúgy összetartozunk, és ugyanúgy együtt kell építenünk azt a kulturális jövőt, ami a most élő magyarságot összetartotta, összetartja és remélhetőleg a jövőben is össze fogja tartani. Ezért külön örülök annak, hogy Idén is csakúgy, mint tavaly: a hazai praxisok mellett a felvidéki, az ukrajnai, az erdélyi magyar orvosok is bekerültek a díjazottak közé! „

Az elmúlt években, hat esztendő alatt, több mint 1200 hazai és határon túli remek háziorvos, és legalább ennyi nővér élvezhette páciensei és tágabb környezete elismerését, vehetett részt a nemes versengésben. Közülük százhúszan kapták meg „Az év praxisa a Kárpát-medencében” kitüntető elismerést Budapesten, az Emberi Erőforrás Minisztérium épületében. Ez a szám, most újabb 20 praxissal gyarapodott.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy 2016. december 20-án sajtótájékoztató keretében indították el hivatalosan az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalban „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázatot , amelynek fővédnöke Semjén Zsolt Miniszterelnök-helyettes.

A helyszín nem véletlen: a hivatal harmadjára támogatta a versengést, amelynek célja, hogy az emberséges és szakmailag is elhivatott gyógyítókra, a példaértékű orvos-beteg kapcsolatokra és a háziorvosok kitartó, szolgálatkész munkájára irányítsa a szélesebb nyilvánosság figyelmét, erősítve ezzel a praxisok megbecsülését, presztízsét.

Az is elhangzott, hogy a hét éve tartó pályázat során idén érkezett be a legtöbb ajánlás, több mint 350 történetet küldtek be háziorvosukról fél esztendő alatt a hálás páciensek, és az önkormányzatok,szakmai és érdekvédelmi szervezetek.

Az ajánlások közül közül választották ki a bírálóbizottság tagjai a 10-10 legjobb történetet, illetve praxist. A végső sorrendet azonban nem a zsűri, hanem a www.evpraxisa.hu internetes portál olvasói és szavazói döntötték el. Tavaly összesen 40 000, idén több mint a duplája, majd 90000 voks érkezett Erdélyből, Ukrajnából, Szlovákiából, de Norvégiából,  Hollandiából, Írországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Franciaországból, Svédországból is, azaz sikerült a Kárpát-medencén túli magyar diaszpórát is megszólítani.

Örülök a pályázat közösségformáló erejének, hiszen ahogy a legnagyobb közösségi portál hozzászólásaiból kiderül: idén például Mindszent, Csongrád és az erdélyi Mádéfalva, valamint Oklánd lakosságát kovácsolta közösséggé, hogy a jó ügy mellé állhatnak. „- hangsúlyozta a zsűri elnöke, aki végezetül mindenkinek a figyelmébe ajánlotta a portál böngészését, hogy minél többen megismerhessék az olykor novellaszépségű ajánlásokat.

A praxisok képviselőit a zsűri tagjai és a támogatók is méltatták, azaz a Magyar Örökség díjas Berszán Lajos atya Gyimesfelsőlokról, Béres Klára a a Béres Alapítvány elnöke, valamint Dr. Farsang Csaba a Magyar Hypertonia Társaság örökös tiszteletbeli elnöke, Dr. Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója ,Dr. Rurik Imre a Debreceni Családorvosi Intézet vezetője, valamint Böszörményi Krisztina, Fodor Erika, Lázár Szabolcs, Oláh Péter és Vincze Attila.

 

 

 

 

Satónyilatkozat

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog