erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Változtatni kell a célkitűzésen

 


Fotó: Henning János

Emlékezetes fellépések, fergeteges sikerek a népzene és néptánc ünnepén
A sors szeszélye miatt, hagyományőrzők jelenléte nélkül tartották meg Sepsiszentgyörgyön a 29. Népzene- és néptánctalálkozót, mely így az némiképp a kényszerű szemléletváltás jegyében zajlott. Talán ennek köszönhető az új elemek beiktatása, hiszen a helyi és vendég együttesek fellépését legényes- és szólótáncversennyel egészítették ki. Sor került ugyanakkor könyvbemutatóra, valamint hagyományos módon a gyermekek is bizonyíthatták a népdal és -tánc területén szerzett jártasságukat. Az említett hiány ellenére is elmondható, hogy Háromszék fővárosa egy újabb sikeres és emlékezetes találkozó színhelye volt.

A magyar nyelv napja

November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává, lehetővé téve, hogy évente egyszer a közfigyelem a magyar nyelvre, kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapjára irányuljon.

Elfeledett életmű

Nemrég lányai és unokája jelenlétében nyílt meg az Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) a tragikus hirtelenséggel elhunyt és méltatlanul elfeledett partiumi grafikus és festő, Makár Alajos (1927–1989) életművét bemutató kiállítás. A képzőművésznek göröngyös és buktatókkal sűrűn tűzdelt utat kellett bejárnia, amíg rátalált a benne feszülő érzelmek, gondolatok és indulatok számára megfelelő kifejezésmódra.

Csíkszeredai festők


Vargha Mihály múzeumigazgató, szobrászművész (balról), Márton Árpád festőművész.

Klasszikus és kortárs csíkszeredai festőművészek kamara-kiállítása, kötetlen beszélgetés, valamint alkotó foglalkozás megszervezésével tisztelgett a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum a Magyar Festészet Napja alkalmából. A rendezvényre, amelynek díszmeghívottja Márton Árpád csíkszeredai festőművész volt, múlt héten került sor a Tolerancia- és a Lovagteremben.

Az ideggyógyász főorvos anekdotái (Könyvbemutató Kézdivásárhelyen)

Dr. Bíró Gábor ideggyógyász főorvos kézdivásárhelyi könyvbemutatóján. A szerző felvétele

Kicsinek bizonyult kedd este a kézdivásárhelyi Vigadó emeleti díszterme dr. Bíró Gábor nyugalmazott ideggyógyász főorvosnak az Ambrózia Kiadónál megjelent, A nevető kórház című könyve bemutatójához. A rendezvényt végül a színházteremben tartották meg mintegy kétszáz érdeklődő jelenlétében, hasonlóra az utóbbi évtizedekben egyszer volt példa, amikor Kányádi Sándorral találkozhattak Kézdivásárhely lakói.

Egy kutatás összegzése (Ágyú- és lőporgyártás a Székelyföldön)


Gálfalvi Ágnes szerkesztő, dr. Pál-Antal Sándor történész és dr. Süli Attila hadtörténész a könyvbemutatón

Székelyföldön elsőként Bodor Ferenc gyártott ágyút, hangzott el a Mentor Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Ágyúcső és puskapor című tanulmánykötet csütörtök esti bemutatóján, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Látlelet regényben (Egy székely falu és család megmaradásának esélyei)


Tamás Kincső (balról) és Gálfalvi Ágnes a Módos asszony üres kézzel címet viselő regényről beszélget

Csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban mutatták be a Sepsikőröspatakon élő Tamás Kincső Módos asszony üres kézzel című első regényét, melyet a könyv szerkesztője, Gálfalvi Ágnes a 21. századi székely falu látleleteként határozott meg a szerzővel folytatott beszélgetése során.

A Gulag-jelenség, és a magyar holokauszt

Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben október 12-én, csütörtökön mutatták be szerző jelenlété­ben, a magyarországi Hét Krajcár Kiadó gondozásában Gazda József A Golgota útján című nemzeti szociográfiáját. A könyvet értékelte és az íróval beszélgetett Borcsa János író, kritikus. Ez a szerző huszonhetedik megjelent könyve.

Csillagösvény népe

Nem csak szemgyönyörködtető, hanem egyúttal nemzettudat-erősítő előadást tekinthettünk meg hétfő este a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban. A közönség pedig szűnni nem akaró tapssal méltányolta, illetve köszönte meg a különleges élményt, melyben részesült.

Vetró-dombormű Hatvanban


A dombormű avatóján Vetró András magyaráz. Fotó: Hatvani Hírlap

Szombaton Hatvanban, Kézdivásárhely egyik magyarországi testvérvárosa polgármesteri hivatalának előcsarnokában felavatták Vetró András Együtt című domborművét. Az eseményre a múlt hét végi testvérvárosi találkozó alkalmával került sor.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog