erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

 

A legendák adják el Székelyföldet

Mert népi kultúrában legalább olyan erős, mint pálinkában. De hogyan lesz a hagyományból turizmus?
Turisztikai közhely, hogy szállás és étkezés mellé élményt kell adni a turistának. Sőt: elsősorban azért megy valahova, ahol szállást és étkezést kell fizetnie, mert az a hely élményekkel tölti fel. Székelyföld leggazdagabb élményforrása pedig a népi kultúrája és hagyományai lehetnek, ha megtanulja feldobni és feltölteni velük az odalátogatókat.

Harcolni kell! Hármas könyvbemutató

A nemrég felavatott uzoni Erdélyi Lajos Könyvtárban megszervezett első író –olvasó találkozó meghívottja Czegő Zoltán költő, szépíró, újságíró volt, akinek ez alkalomból a Katonabogár című regénye, Hetvenhét válogatott versét tartalmazó könyve, valamint Tyúkisten gyermekei címet viselő novellás és elbeszéléskötete került bemutatásra. A szerzővel e cikk írója beszélgetett.

A Kaláka együttes kapja idén a Magyar Szabadságért díjat

A Magyar Szabadságért díj a Magyar Szabadság Napja Alapítvány által 2000-ben alapított díj, amelyet minden évben "olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez, a magyarság tudat, a magyar kultúra megőrzéséhez, továbbviteléhez".

Osonó évértékelő- 2016 számokban

Az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely 2016-ban 168 kulturális- oktatási- szociális és közösségi eseményt hozott létre és 86.476 lejből gazdálkodott. Ennek az összegnek a háromnegyedét a külföldi pályázati forrásokból elnyert összegek, valamint a határon túl tartott előadások utáni bevétel képezi, közel 20 százalékát az országban tartott előadások utáni bevétel teszi ki és csupán 5 százaléka a hazai pályázatokból nyert támogatás. A társulat tavaly helyi támogatást nem kapott, Sepsiszentgyörgyön nincs székhelye, illetve raktára és irodája sincs, így októbertől a projektek zömét Budapestre költöztette át.

1847. január 16. Mikszáth Kálmán születése

„Egy írót kitüntetni nem lehet sem diadalkapuval, sem koszorúkkal, úgy mint azzal, ha őt műveiben megismerik: ez a legnagyobb jutalma.
(Mikszáth Kálmán)

1847. január 16-án született Mikszáth Kálmán író-publicista, a dualizmus kritikai realista irányzatának egyik legjelentősebb képviselője, aki többek között a Beszterce ostroma, A Noszty fiú esete Tóth Marival, A jó palócok és a Tót atyafiak című regényekkel, illetve novelláskötetekkel szerzett legendás nevet.

Fontos a tévhitek eloszlatása

A magyar kereszténység kezdeteire vonatkozó ismeretanyagra tehettek szert mindazok, akik tavaly, Baróton a III. alkalommal megrendezett Magyar Örökség Táborban részt vettek dr. Darkó Jenő A görög szertartásúak története Magyarországon (1000–1792) című könyvének bemutatóján.

Művészek az autonómiáról

Az önrendelkezés eszméjét népszerűsítik 

Székelyföld autonómiájának napján, vasárnap nyílt meg az Alkalmazott autonómia címet viselő, elektronikus küldeményművészeti tárlat a sepsiszentgyörgyi Míves Házban. A nagy érdeklődésnek örvendő rendezvény szervezője az Etna Alapítvány és Sántha Imre ref. lelkipásztor, kurátora dr. Ütő Gusztáv képzőművész, egyetemi tanár, méltatója pedig Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész volt.

Az Osonó ott is, ahol eddig még nem járt színház

A hétvégén ért véget az a kárpátaljai turné, amely során öt kárpátaljai és két erdélyi szórványtelepülésen került bemutatásra az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás, amely 450. bemutatását a turnén ünnepelte a társulat A Bethlen Gábor Alapítvány és a Tiszta Formák Alapítvány által támogatott turné egyik célja az volt, hogy olyan kistelepüléseket keressen fel az Osonó Színházműhely, ahová ritkán jutnak el kulturális események.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog