erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Hétfői maxima, Kundera Milán: Gondolkozom, tehát vagyok - ezt olyan értelmiségi mondja, aki semmibe veszi a fogfájást

Gondolkozom, tehát vagyok - ezt olyan értelmiségi mondja, aki semmibe veszi a fogfájást. Az érzek, tehát vagyok sokkal általánosabb érvényû igazság, és mindenre érvényes, ami él. Az én énem nem attól más, mint az önöké, hogy mit gondol. Emberbõl sok van, gondolatból kevés: mindnyájan hozzávetõleg ugyanazt gondoljuk, és a gondolatokat kölcsönösen átadjuk vagy kölcsönadjuk egymásnak, esetleg lopjuk egymástól. Ha azonban valaki a lábamra tapos, a fájdalmat csak én érzem. Az én alapja nem a gondolkozás, hanem a szenvedés, amely az összes érzelem közt a legalapvetõbb. Szenvedés közepette a macska se kételkedhet felcserélhetetlen énjében. Ha valaki nagyon szenved, a világ eltûnik körülötte, és a szenvedõ egyedül marad önmagával. Az szenvedés az egocentrizmus magasiskolája. 
 
 
 
 
Milan Kundera
1929. április 1-jén született Brnóban. Francia nyelven publikáló cseh regényíró, drámaíró, költő, esszéista.
Apja  Ludvík Kundera (1891–1971) híres zongorista, zenetudós volt.  Milan is vonzódott a zenéhez: az egyetemi évek előtt dzsessz-zenészként dolgozott.  A prágai Károly Egyetemen zenetudományt, irodalmat, filmművészetet és esztétikát hallgatott. Két szemeszter után átiratkozott a prágai Előadóművészeti Akadémia Filmművészeti Karára. Fiatalon, 1948-ban csatlakozott a kommunista párthoz, de pártellenes tevékenység miatt 1950-ben kizárták. Miután 1952-ben lediplomázott, a Prágai Film és Előadóművészeti Akadémián világirodalmat tanított, és irodalmi folyóiratok szerkesztőségében dolgozott. 1956-ban újból belépett a kommunista pártba. Kundera jelentős szerepet vállalt az 1968-as prágai tavasz eseményeiben, így a bukás után ő sem kerülhette el hőse sorsát. Kizárták a pártból, elbocsátották állásából, és általában eltiltották a tanítástól. Természetesen nem is publikálhatott. 1975-ben Franciaországba emigrált, ahol még a rennes-i egyetem vendégprofesszora lett. (Wikipedia nyomán)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog