erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Hétfői maxima: Az otthon sérthetetlensége

A nyugalom hosszú időszakai kedveznek bizonyos optikai csalódásoknak.

 

„A nyugalom hosszú időszakai kedveznek bizonyos optikai csalódásoknak. Ezek közé tartozik, hogy az otthon sérthetetlensége az alkotmányon alapszik, az alkotmány biztosítja azt. A valóságban azonban az otthon sérthetetlensége a családapán nyugszik, aki fiai kíséretében fejszével a kezében lép az ajtóba. (…) Az ősi mondás máig igaz: a férfi áll helyt az esküjéért, nem az eskü a férfiért.”

Ernst Jünger: Az erdőjárás (Der Waldgang)

 Ernst Jünger (1895-1998) német író, filozófus, katona. A német konzervatív forradalom vezéralakja, hosszú életkora miatt az évszázad krónikásának is tartják. Az első világháború emlékének egyik leghitelesebb bemutatója. Fent idézett művében bemutatja a szabadság egy új meghatározását, amely a felvilágosodás szabadságfogalmának uralma ellenére a körülményektől függetlenül individuálisan megvalósítható. Jünger nem az alkotmány kritikáját fogalmazta meg a fenti sorokban, hanem csak a mögötte lévő tudás elfelejtésére figyelmeztet, hogy tettek, hit és magukért kiállni képes emberek és közösségek nélkül az alkotmány csak egy darab papír. ( Szalai Zoltán, Mandiner)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog