erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Pénteki maxima, JOSÉ ORTEGA Y GASSET: A múltnak megvan a maga igaza

 

A múltnak megvan a maga igaza. Ha nem adjuk meg neki, jön és követeli, és követeli ott is, ahol nincs igaza,

 

Igen egyszerű volna, ha egy könnyed n e m-mel megsemmisíthetnők a múltat. De a múlt, lényegében, revenant. Ha elhajítják, visszatér, óhatalanul visszatér. Ezért az egyetlen elintézése, ha nem hajítjuk el. Ha számolunk vele. Ha tekintetünkkel kísérjük, hogy feloldhassuk, hogy elkerülhessük. Vagyis, ha az „idő magaslatán” élünk, a legérzékenyebb tudattal a történelmi összefüggések iránt.

A múltnak megvan a maga igaza. Ha nem adjuk meg neki, jön és követeli, és követeli ott is, ahol nincs igaza, A liberalizmusnak is megvolt a maga igazsága és ezt meg kell adnunk a számára, per saecula saeculorum. De nem volt az övé a teljes igazság és ahol tévedett, ott el kell vetnünk. Európának meg kell őriznie a maga esszenciális liberalizmusát. Ez a liberalizmus felülmúlásának a feltétele. 

JOSÉ ORTEGA Y GASSET: A tömegek lázadása

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog