erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Pénteki maxima: Én magyar nemzeti alapon állok

Alexander Bernát: 

„Még egyet, ezt nem szabad elhallgatnom. Én magyar nemzeti alapon állok. Nem cserélek nemzetiséget, nem szakíthatom ki a nemzeti szempontot. Hitem az, hogy a filozófiának nemzeti szellemben kell gyökereznie. Ez előttem fontosabb mindennél.”

 

Alexander Bernát levele Lukács Györgynek 1910. december 25-én. In: Lukács György Levelezése (1902-1917). Budapest: Magvető, 1981, p. 316.

Alexander Bernát (1850-1927) zsidó származású magyar filozófus, aki a Budapesti Egyetem filozófia tanszékének vezetője volt. Az MTA rendes tagja, a Magyar Filozófiai Társaság elnöke, legnagyobb teljesítménye a Filozófiai Írók Tárának megalkotása, amelyből élete során 35 kötetet jelentetett meg. A sorozat a kortárs filozófia remekei mellett a legfontosabb klasszikus műveket is magában foglalta. Alexander 1919 után emigrált, katedrájától, akadémiai tagságától megfosztották, nyugdíját megvonták. Alexander inkább a körülmények áldozata volt, mintsem hogy a Tanácsköztársaság híve lett volna. „Bűne” az volt, hogy a kommün hónapjai alatt is folytatta egyetemi és tudományos tevékenységét.

A fenti idézet egy Lukács és Alexander között kialakult vita mellékterméke, amelyben a két tudós egy folyóirat kiadási jogán vitatkozik. Az idézetben felfedezhető a Monarchiára nagy hatást kifejtő, nemzeti alapokon álló, asszimilálódó zsidóság és az új, baloldali, magát progresszívnak mondó szocialista, kommunista fiatal zsidó generáció vitája és annak egyik sarkalatos pontja: a magyar nemzethez való viszonyuknak a kérdése.

Szalai Zoltán

mandiner.hu

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog