erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Három könyv, amely világsiker lehetett volna

Három könyv, amely világsiker lehetett volna, ha nem Erdélyben írják. Csakhogy ezek a könyvek nem is születhettek volna máshol: kellett ehhez a nyolcvanas évek Romániájának irreálisba hajló világa, amely pont ezekbe az antiutópiákba kívánkozott.

 

„Három könyv, amely világsiker lehetett volna, ha nem Erdélyben írják. Csakhogy ezek a könyvek nem is születhettek volna máshol: kellett ehhez a nyolcvanas évek Romániájának irreálisba hajló világa, amely pont ezekbe az antiutópiákba kívánkozott. Nemrég újraolvastam a teljes Mandics–Veress opuszt – részben nosztalgiából, részben egy készülő Mandics György-nagyinterjúhoz –, és néhol felszisszentem, mennyi erős utalás, áthallásos történet felett siklott át óvatlanul a cenzúra, a tudományos fantasztikum leple alatt. („Ja, a sci-fi, az más!”) Mellesleg ezekből a könyvekből kötetenként 150 ezret nyomtattak anno, és ma már antikváriumban is nehéz fellelni egy-egy példányt. És mióta Mandicstól megtudtam, miről szóltak volna a »Heraklida-ciklus« következő kötetei, még inkább sajnálom, hogy nem készülhetett több a sorozatból...”

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog