Búcsúzunk Dr. Nagy Attilától

Kedd reggel, a Salvatore egyesület elnöke hívott telefonon, Buna Hunor közölte a rossz hírt. A Tanár Úr elment! Háttérben halottam egy szirénázó mentőautó hangját, a kétségbeesés fogságába estem, nem akartam elfogadni, hogy nincs többé. A vonal megszakadt. Túl a hatásszüneten, magamba roskadva próbáltam felidézni január utolsó péntekét. Akkor találkoztunk utoljára e földi létben virtuálisan, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Etika szakos tanáraként. Vizsgáztatta a másodéves hallgatóit.


A tételsorból Jézus életét húztam. Elmosolyodott. Fog ez menni magának Szilamér, tudom jártas a vallások világában! Valóban ismertük egymást, közel két évtizeden át. A kétezres évek elején családi körben Rácz Károly egykori vállalkozó asztalosműhelyének udvarán ismerkedtünk meg.
Akkor a gépészmérnököt láttam benne.
Rá egy évre, a Babes-Bolyai Tudományegyetem ifjú főiskolásaként tanítványai között tudhattam magam. Diáként ismertem meg a professzort, aki tudományával és alázatával, teljes mértékben magával ragadott. Tanárként, mindig méltósággal kutatta fel azokat a diákokat, akiket tágabb értelemben érdekelt az a tudományág, amit képviselt. Tudományával nem terhelte az átlagot. Mindig megkereste célközösségét, és ezáltal mindig minőségi tudást ruházott át arra a hallgatóságra, akikben értelmet talált. Ahogy az évek teltek követtük egymás életútját, eljártam az előadásaira. Olykor voltak érdemi vitáink egyházi, politikai nézeteink terén. Ha valamiben nem értettünk egyet mindig utána nézett a dolgoknak, és következő találkozásunkkor visszajelzett. Megesett, hogy cukrászdában hanyagoltuk pár perc erejéig a szebbik nemet, mert véletlenül éppen ott futottunk össze, és megkaptam a házi feladatot, mit kell elolvasnom, amivel előző beszélgetésünk érvei nyernek bizonyítást. Tőle tanultam meg, bármilyen témában az a hiteles, ami tudományosan alá van támasztva, és mindig érdemes utána járni, ha az adott téma komolyan foglalkoztat. Mindig megjegyezte akárhányszor találkoztunk, hogy követei életpályám. Ez nem kiváltság volt, hanem bátorítás a szürke hétköznapokban. Egykori diákjai is kedvesek voltak számára, érdeklődve figyelte életpályánkat.
A soros úgy hozta, hogy bő évtized után ismét tanítványa lettem.
Nagyon sajnálom hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetem másodéves hallgatói közül távoktatáson, csak kevesen ismerhettük személyesen, a többségnek képernyőn keresztül él professzorunk emléke.
Dr. Nagy Attila gépészmérnökkel, Shakespeare-kutatóval, egyetemi tanárral, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjával, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjával lett szegényebb Székelyföld és Európa tudományos világa.
A Mindenható, az Örökkévalóság Tudományos Társaságának tagjai közé hívta el professzorunkat.
A földi létben, diákjai körében hiánya hatalmas űrt hagy maga után. De tudjuk, hogy a mennyei könyvtárból, immár megpihenve, szenvedések nélkül követi tanulmányi útjainkat, és amikor megkapjuk mi is a mennyei behívót, akkor majd ismét boldogan veszünk részt, nagyszerű előadásain.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett távoktatás tagozatának, másodéves hallgatói nevében őszinte részvétünket fejezzük ki Dr. Nagy Attila professzorunk elhunyta alkalmából.
Emléke legyen áldott! Pihenése legyen csendes, az anyaföld ölelő hantjai alatt!


Huszár Szilamér

Fotó: csodalatosgyogyulasok.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog