Burgenlandi indiánok


Szerző: Balázs D. Attila
Magyar Nemzet

Ne gondoljuk, hogy az osztrákok jobbak a románoknál, ha a nacionalizmusról van szó

"Románia 2018-ban volt olyan szíves, és a lehető legkegyetlenebb módokon emlékeztetett bennünket Erdély elrablásának centenáriumára. Majd 2020-ban az utolsó balkáni birodalom eltökélte, hogy tovább hergeli a száz éve meglopott Hungáriát: kifundálta, hogy ezután minden év június 4-én megünnepelteti a trianoni tragédiánkat Románia-szerte. És nyilván Erdélyben is, sőt.

 

Majd 2021. január elsején Ausztria is bejelentkezett, hogy bizonyítsa a bizonyíthatatlant az általa Burgenlandnak hívott Nyugat-Magyarország elcsatolásának centenáriumán, méghozzá egy ártatlannak tűnő filmmel, ami tulajdonképpen egy ordas történelemhamisítási kísérlet. Egy próbálkozás, hogy egy híresen civilizáltnak mondott állam feledtesse a maga lelkiismeret-furdalását.

A hagyományos bécsi újévi koncert szünetében sugárzott Happy Birthday Burgenland 1921–2021 (Boldog születésnapot, Burgenland 1921–2021) című, csaknem félórás alkotásról van itt szó. Egy meglehetősen furcsa, zenés, áldokumentarista, álidőutazós elemeket vegyítő filmről, ami az osztrák tartományok bevallottan legfiatalabbját, Burgenlandot hivatott bemutatni mintegy ötvenmillió tévénézőnek világszerte. Arról a területről beszélünk, arról a Magyarországból kivágott mesterséges földsávról, amiből szláv korridort akartak fabrikálni az első világháború után, ám az akkori „Vörösausztria” 1918-ban igényt formált erre a területre, s 1921-re sikerrel átjátszotta magának majdnem teljes egészében a kívánt zsákmányt. Annak ellenére tette ezt, hogy szövetségesek, bajtársak voltunk a világégésben. Ennyit a civilizáltságról.

Ezt a folyamatot, ezt a máig ki nem beszélt, meg nem emésztett hátba támadást ültették egy meglehetősen abszurd, hagymázas film formájába most az osztrákok. Mert képzeljenek el egy olyan forgatókönyvet – de hát láthatták a filmet önök is, sőt milliónyian a világban, s ma is visszanézhető a YouTube videómegosztón –, amiben egy földmérő (!) békésen jár-kel automobiljával a kies Fertőtájon, előtte persze vidáman kicentizi a határkijelölő munkát felettesével egy monarchiabeli térképen, amin Sopronra, vagyis a meg nem szerzett Ödenburg városára persze hangsúlyosan rávetül a kamera.

Nos, ez a tűzrőlpattant, diadalittasan közlekedő ficsúr hamarosan fogja a műszereit, és el is indul határt méricskélni – ahogy az a mesében lenni szokott. Fotózgat, jegyzetel az őszi napsütésben, mint egy időmilliomos néprajzkutató, vagyis inkább mint az első bécsi honfoglaló a meglepődött indiánok között, aki jött bizonygatni az új tartomány etnográfiai helyzetét. Tudják, a monarchia osztrák maradványa ilyen elvekre hivatkozva fogalmazta meg igényét Saint Germainben a mi Nyugat-Magyarországunkra.

A földkimérő aztán még nagyobb vigyorral furikázik az őslakosok között, akiknél a boltok cégérén is természetesen csak német szöveg szerepel. Pedig hány régi képeslap bizonyítja ezt Felsőőrről vagy bárhonnét e keskeny, leszakított földsávból, hogy mennyi helyszínen használtak magyar feliratot is azokban az időkben az üzletek; vagy épp kétnyelvűt. És a vasúti indóházakon is magyar volt a felirat ám. Sőt: magyarországi. Oberpullendorf helyett is Felsőpulya volt kiírva adott esetben. Tudjuk mi, nehéz ezt megemészteni, hasonló cipőben jár Bukarest és a többi bűntárs is, aki mind túl nagyot harapott Magyarország testéből, és azóta sem tudja megemészteni ennek a következményeit."

A teljes cikk ITT olvasható

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog