A teljes román kémhálózatot ellenőrizheti az RMDSZ

 
Frakcióvezetőit delegálta a román titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottságokba a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amely – a rendszerváltás óta most először – nemcsak a belföldi hírszerzést, hanem a kémszolgálatot felügyelő testületben is képviselteti magát.
 
 A két titkosszolgálat felett ellenőrzést gyakorló parlamenti bizottság összetételéről szerdán rendeztek titkos szavazást a tavaly decemberben megújult képviselőház és a szenátus együttes ülésén. A Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) felügyelő testületbe Turos Loránd Szatmár megyei szenátort, az RMDSZ felsőházi frakcióvezetőjét is beválasztották.    

A Maszol.ro hírportál úgy tudja: a parlamenti pártok már a múlt héten elosztották egymás között a két ház közös bizottságainak helyeit az erőviszonyokon alapuló algoritmus alapján. A SIE-bizottság tagjainak számát a korábbi ötről hétre növeljék, így kerülhet be egy RMDSZ-es politikus is a testületbe.    

A parlament a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő bizottság összetételéről is döntött.

Ebbe a testületbe Csoma Botond képviselőházi frakcióvezetőt jelölte az RMDSZ. A kolozsvári politikus korábban is ebben a bizottságban tevékenykedett. A közvitára bocsátott – kormányzati és parlamenti jóváhagyásra váró – 2021-es állami költségvetés-tervezet a tavalyival nagyjából megegyező 2,7 milliárd lejes (200 milliárd forint) keretet irányoz elő a SRI, illetve 390 millió lejes költségvetést a SIE számára. A – parlament védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági szakbizottságai által ellenőrzött – Speciális Távközlési Szolgálatnak (STS) a tavalyinál csaknem tíz százalékkal kisebb, 622 millió lejes költségvetést irányoztak elő. A negyedik titkosszolgálat, a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak alárendelt kormányőrség (SPP) várhatóan a tavalyi büdzsé csaknem másfélszereséből, 401 millió lejből gazdálkodhat idén.

MTI

Fotó: MTI

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog