A dualizmus volt a magyar kultúra aranykora

Szerző Puzsér Róbert

Facebook

 

Súlyos mulasztásom, hogy az Öt című műsorban nem reagáltam Hont Andrásnak arra a megállapítására, melyben a hatvanas évek magyar kulturális életét nemes egyszerűséggel csak úgy nevezte: az aranykor.


Jelzem, hogy ebben a Hont András által vélelmezett aranykorban Márai Sándor és Faludy György emigrációban élt, Göncz Árpád börtönben ült, Hamvas Béla raktárosként dolgozott, értelmiségiek ezrei raboskodtak fegyintézetekben, végeztek fizikai munkát és voltak eltiltva a publikálástól. Ez volna az az aranykor, amikor a magyar társadalomból egy ötvenhatban emigrált nemzedék, háborúban kiirtott és háború után elhurcolt sok száz magyar szellem hiányzott.
A magyar kultúra aranykora az én szememben egyértelműen a dualizmus volt. Ezzel persze nem muszáj egyetérteni, nyilván senkinek nem kötelező hanyatt esni a Nyugat első nemzedékének teljesítménye láttán, a diktatúra iránti nosztalgiára, a fegyveres elnyomás és kulturális elzüllesztés meghamisítására azonban nincs mentség.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog