Amerika figyel. De mit érünk vele?

Szerző: Balogh Levente

kronikaonline.ro

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese David Munizt, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének ügyvivőjével találkozott.

 

A találkozó tényét nem érdemes túldimenzionálni, az ügyvivő ugyanis vélhetően nem RMDSZ-elnöki, hanem inkább kormánykoalíciós vezetői, miniszterelnök-helyettesi minősége miatt tárgyalt Kelemennel. A megbeszélésen ugyanis általános, gazdasági témák is szóba kerültek, a cernavodai atomerőmű bővítésétől az infrastruktúra fejlesztéséig. Vagyis a nemrég távozott nagykövet, Adrian Zuckerman helyét ideiglenesen átvevő ügyvivő amolyan protokolláris megbeszélést folytatott a magyar közösség soraiból származó kormányfőhelyettessel.

Mégis a jelenlegi világpolitikai kontextusban fontos, hogy legalább ilyen szinten napirendre kerülnek az erdélyi, partiumi és bánsági magyar közösség ügyei is. Illetve egyáltalán: a romániai magyar közösség létezésének ténye. Hiszen az Egyesült Államokban éppen most zajlott, zajlik az őrségváltás, a republikánus Donald Trump helyét a demokratapárti Joe Biden vette át. Mindez azonban több mint valószínű, hogy nem befolyásolja érdemben Washington térségünkkel kapcsolatos geopolitikai elképzeléseit, amelyekben Románia – Lengyelországhoz és Ukrajnához hasonlóan – ugyanolyan kulcsfontosságú az amerikaiak szemében Oroszország visszaszorításában, mint eddig. Vagyis Romániának nem igazán kell attól tartania, hogy az Egyesült Államok sűrűn felhánytorgatná a kisebbségek ügyét, különös tekintettel a több mint 1,2 milliós magyar közösséget ért jogsérelmekre.

Közismert, hogy Románia kapcsán elsősorban a korrupciót ostorozzák a néha szinte helytartóként viselkedő nagykövetek. Amiben jórészt igazuk is van – mégis, az egésznek van egy olyan felhangja is, hogy a korrupció akkor tombol igazán, ha egy közbeszerzési pályázaton nem amerikai cégek nyernek.

A teljes cikett itt olvashatja

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog