Thatcher asszony figyelmeztetett (Az EU a birodalomépítés álcája)

Fotó: Infostart

Talán a legfontosabb fogyatékossága a kialakulóban lévő európai szuperállamnak, hogy jelenleg sem demokratikus, de eleve nem is lehet demokratikus a jövőben sem” – írta Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök még 2002-ben. Majd két évtized elteltével még inkább megerősíthető ez az állítás.

 

Mint Thatcher írja, ennek semmi köze sincsen az Európai Unió sokat emlegetett „demokratikus deficitjéhez”, amivel többek között a nemzetek fölötti Európai Bizottság (az EU „kormánya”) és a tagállamok polgárai által választott Európai Parlament (EP) közötti viszonyt jellemző bürokratikus bizottsági túlhatalomra szokás utalni. A két szervezet szembeállítása ugyanis a lényeget illetően félrevezető, mert valójában az EU dinamikájában mindkettő ugyanazt a föderalista célt erősíti – állította a néhai brit kormányfő a Statecraft (Államvezetés) című könyvében. Ez tényleg így van, hiszen mindkét szerv nemzetek fölötti, föderális típusú intézmény. Így az EP hatalmának növelése az EU demokratizálása ürügyén csak továbblökné az integrációs szervezetet a föderáció irányába. Ezzel pedig nem demokratikusabbá válna, hanem éppen ellenkezőleg: az Unió birodalmi jellege erősödne tovább. - Írja a hetek.hu*

Margaret Thatcher – akinek tanácsos volt odafigyelni a szavára – már 1988-ban, nagy hatású bruges-i beszédében óva intett az integráció további elmélyítésétől. Emlékeztetett: Európát nem a római szerződés teremtette, az európai eszme pedig nem valamely csoport vagy intézmény tulajdona. Az európai közösség minden tagjának sajátja, és minden tagjának hagyományait és törekvéseit tükröznie kell.

Rámutatott, az európai közösség az európai identitás egy megnyilvánulása, de nem az egyetlen. Az európai közösség nem egy intézményi eszköz, amelyet folyamatosan módosítani lehet valamiféle absztrakt intellektuális elképzelések diktátumai nyomán, és nem lehet végtelen szabályozással megcsontosítani.

Thatcher elutasította a brüsszeli szuperállamot, rendkívül károsnak tartotta azon törekvéseket, amelyek a nemzetállamiság elnyomására és a hatalom koncentrációjára irányulnak. „Európa éppen azért lesz erősebb, mert Franciaország az Franciaország, Spanyolország az Spanyolország, Britannia pedig Britannia, a saját hagyományaival, szokásaival és identitásával” – mondta.

Harminckét évvel később, függetlenül attól, hogyan ítéljük meg a Brexit hatásait, könnyű megérteni, miért lett elegük a briteknek. Érdemes itt visszaidéznünk egy másik Brexitet is: a brit konzervatívok, azaz a toryk már 2009-ben maguk mögött hagyták az Európai Néppártot. Manfred Weber frakcióvezető minap megjelent publicisztikája sokadjára is tökéletesen illusztrálja, mi a baj Európa meghatározó jobbközép pártcsaládjának politikájával. Weber azért kárhoztatta Orbán Viktort, mert „a konzervatív értékek elárulásának állítja be a szociáldemokratákkal és liberálisokkal kötött szükséges kompromisszumokat”.

Webernek ideje lenne felismernie, hogy a balliberálisok nem szükséges kompromisszumoknak tekintik a Néppárt idomulását. Ők annak látják ezt, ami: az erejét és identitását vesztett pártcsalád újabb meghajlásának.

Az Európai Unió vezetői semmit sem tanultak a Brexitből, és sajnos a szövetség szuverenista erői is fontos szövetségest vesztettek a britek kilépésével. A nemzetállamoknak azonban folytatniuk kell a küzdelmet. Magyar Hírlap**

Erős Európai Unió csak erős nemzetekre épülhet.

* Uniós demokráciahazugság: az európai birodalomépítés álruhája hetek.hu

**Magyar Hírlap Öri Mariann Thatcher figyelmeztetése

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog