"Kell nem kell" legyúrják a torkunkon


"Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi döntésével elmarasztalta Romániát és megállapította, hogy az országban nem létezik egy olyan adminisztratív eljárás, melynek révén a transgender személyek megváltoztathatják az adataikat. Azaz nincs módszer arra, hogy megváltoztassák a keresztnevüket, a nemükre vonatkozó bejegyzést, valamint a személyi számuk első számjegyét.

Az országot egyébként két, transgender férfi perelte be az EJEB-nél. A bíróság szerint a román jogrend az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikkelyét sérti. 

Az ACCEPT nevű, lmbtq emberek jogaiért küzdő bukaresti egyesület közleményében arról ír, hogy nagyon problémás Romániában a jogi értelemben vett nemváltás. És voltak olyan esetek, hogy a bírók műtét elvégeztetésére kötelezték a transgendereket.

Romániában egyébként – az ACCEPT szerint – 2006 és 2017 között mindössze 48 transgender személy kezdeményezte a nemére vonatkozó adatok megváltoztatását a személyi irataiban. Mindeddig ez oly módon volt lehetséges, hogy felfogadtak egy ügyvédet és beperelték az illetékes önkormányzatot.

A bírósági eljárás során iratokat kellett bemutatniuk, tanúkat felsorakoztatniuk, esetenként pedig törvényszéki orvosi vizsgálatokat is kellett végeztetniük. Sőt, az esetek közül 32-ben a bíróság arra kötelezte a transgendereket, hogy műtétnek vessék alá magukat, azonban ezeket a beavatkozásokat jelenleg nem végzik biztonságosan Romániában. Az ACCEPT szerint a műtét kötelezésével a bíróságok megsértették a transgenderek magánélethez való jogát.

A két felperesnek egyébként Románia az ítélet értelmében összesen 15 000 eurónyi erkölcsi kártérítést fizetett, valamint 9 755 euró perköltséget, illetve 1 153 euró anyagi kártérítést. "

Nyitókép: Brielle French/unplash.com 

Forrás: transindex.ro: eredeti cím: Megbüntette az EJEB Romániát, mert nem biztosítja a transgenderek jogait 

A címet a Szék-helyek szerkesztősége adta

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog