Biden és a Kreml, avagy összeakasztja-e a bajszát az új amerikai elnök Putyinnal?


Joe Biden alelnökként járt Moszkvában 2011-ben, akkor még támogatta Oroszország WTO-tagságát. Most minden másképp lesz?
 
Vlagyimir Putyinnak Joe Bidennel kapcsolatban van mit nem elfelejtenie – a Neokohn elemzése.
 
 Vlagyimir Putyin nem siette el, hogy gratuláljon Joe Bidennek a választási győzelme alkalmából. Az orosz államfő joggal számíthat arra, hogy az újdonsült demokrata elnök konfrontatív politikát folytat majd vele szemben. Valószínűleg nem kell sokat várni a két vezető közötti első pengeváltásra, írja a Neokohn.

Vlagyimir Putyinról közismert, hogy nem felejt, és nem is bocsájt meg, Joe Bidennel kapcsolatban pedig van mit nem elfelejtenie. Barack Obama volt demokrata elnök egykori helyettese ugyanis nem rejtette véka alá a Dmitrij Medvegyev iránti rokonszenvét, amikor az 2008 és 2012 között orosz elnök volt, tandemben az éppen miniszterelnökként regnáló Putyinnal. Biden akkoriban abban reménykedett, hogy a liberálisabb felfogású Medvegyev nem csak egy ciklusra marad orosz államfő, és háttérbe tudja szorítani az oroszlánkörmeit a csecsenföldi vérfürdővel és az ellenzékkel szembeni brutális fellépéssel akkorra már megmutató Putyint.

Putyin azonban 2012-ben (az orosz ellenzék meggyőződése szerint csalással) visszatért az elnöki székbe, ahová már-már odaragasztotta magát, olyannyira, hogy Joe Biden hatalomra kerülésével immár az ötödik amerikai elnökét fogja „fogyasztani”.

Putyin és Trump között feltűnő volt a „kémia”, főleg az Obama-elnökséggel összehasonlítva. Emlékezetes az a momentum, amikor Trump kettejük Helsinkiben lezajlott találkozója után Putyin „narratívája” mellett állt ki szembe menve az amerikai titkosszolgálatok véleményével, már ami az orosz beavatkozást illeti a 2016-os amerikai választási folyamatba.

Az orosz gratuláció hiánya főleg 2016-hoz képest szembetűnő, amikor is nagy volt a lelkesedés Moszkvában az amerikai elnökválasztás után.

Az orosz fővárosban Trump arcával dekorált tárgyak jelentek meg, az orosz hadsereg boltja pedig tíz százalékos árengedményt kínált az amerikai állampolgároknak Trump beiktatása napján. A veterán ultranacionalista politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij párttársaival pezsgőt bontott a republikánus politikus győzelmére.

Bidennel a Fehér Házban viszont szinte borítékolni lehet a Washington és Moszkva közötti növekvő feszültségeket.

Elég csak arra gondolni, hogy a demokrata politikus a kampányban kijelentette: az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságára a legnagyobb veszélyt Oroszország jelenti. Vészjósló a Kreml számára az is: Biden ígéretet tett arra, hogy a demokratikus országokat összefogva világszerte fellép az autoriter hatalmak ellen. Annál is inkább, mivel a 2020-as elnökválasztási folyamatban az orosz beavatkozási kísérletek, illetve dezinformációs kampány fő célpontja éppen Biden volt.

(Neokohn)

  

 

 

 

Joe Biden a világ élére állna

A demokrata elnökjelölt egyesítené a világ demokráciáit, ezeknek az élén szállna szembe „a populistákkal, nacionalistákkal, demagógokkal, az autoriter hatalmakkal”. Eperjesi Ildikó elemzése

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog