Mi indokolja az európai életmód előmozdítását? – Nézőpont kérdése

Szerző Sulyok Márton MCC

Ha van amerikai álom, akkor van európai álom is? Milyen az az életmód, amely európainak mondható? Van-e különösebb ismertetőjele, kötelező tartalmi kelléke?

 

"Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság új portfóliója az európai életmód (European way of life) előmozdításáért felelős. De mi is ez az európai életmód? Mi az az életmód, amely európainak mondható?

Ha van amerikai álom, akkor van európai álom?

Ahogy a fenti amerikai példában, itt is fontos a jövő és a jövőkép. Nem véletlen, hogy válságok sorozatát megélve az unió felismerte: Európa jövőjéről  beszélni kell. Az erre épülő szakmai vitának pedig az a sarokpontja, hogy mi is az az európai életmód, és azt hogyan lehet megélni, megőrizni? A válság mindig próbára teszi egy közösség identitását – ez az uniós integráció jogi kereteinek eddigi változásán is lemérhető. Az elsődleges válasz tehát az, hogy az integráció jelenlegi válsága indokolhatja az európai életmódról való átfogó gondolkodást, egyfajta definíciós kényszert. Vagy mégsem?

Kezdjük azzal, hogy ez az új bizottsági portfólió már születése előtt jelentős változáson esett át, hiszen egyes politikai nézőpontok szerint az „európai életmód védelme” túl militáns megfogalmazás, ezért csak annak előmozdításáról (promotion) lehet szó. A kulcs az – miként ezzel kapcsolatban Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója a díjátadón fogalmazott –, hogy az életmód olyan „divatfogalommá” vált ezzel a változással az uniós közgondolkodásban, mint a jogállamiság vagy a demokrácia, melyeknek számos megközelítése létezik – konzervatív és liberális nézőpontból is –, és amelyek szembenállása az Európai Unió működése és polgárok általi megítélése során is megmutatkozik.

Az Eurobarometer és más közvéleménykutatók által ezen a területen közölt felmérések számadataira hivatkozva Mráz számos trendet mutatott be, és kiemelte, hogy a keresztény kultúra, a család fontossága, valamint a katolikus vagy protestáns vallás melletti elköteleződés – függetlenül attól, hogy Oroszországot, Azerbajdzsánt vagy Közép- és Nyugat-Európát vizsgáljuk – nagyon magas, hasonló mutatókkal, mérőszámokkal szerepelt a közelmúlt minden releváns mintavételében.

Ezek tehát akkor voltaképpen az európai életmód „kötelező tartalmi elemeinek” is tekinthetőek. Szabó István református püspök először a grammatikai értelmezés eszközéhez nyúlt az angol nyelvben (lifestyle, mode of living, way of life, living), amelyek mögött más és más életfilozófia és emberkép bújik meg. Ezzel kapcsolatban érdekes kérdés, hogy ha van európai életmód, akkor vajon van-e ezt definiáló európai életfilozófia? Ha igen, akkor ez milyen értékeken, hagyományokon alapszik? A hagyományokkal kapcsolatban magamban feltett kérdést a püspök úr azzal válaszolta meg, hogy kettős tendenciát lát megvalósulni ma Európában: egy „hagyományszakadással párhuzamos jövővesztést”.

Nem véletlen tehát, hogy a hagyományokra is irányuló útkeresés zajlik ma Európában. Akár normatív, akár szociológiai, akár szemantikai értelmezéssel tekintünk az életmód fogalomára, annak minden bizonnyal vannak „kötelező tartalmi elemei”. Az EU, mint európai projekt megítélése a tagországokban azonban sosem volt egyöntetű, Timothy Garton Ash már 20 éve azt a következtetést vonta le a brit európaiság és európaizáció vonatkozásában, hogy „nincs következtetés”. Ettől függetlenül azonban még senki se mondaná azt, hogy a britek ne lennének az európai életmód megtestesítői. Európa életmódja nemcsak az „uniós életmód”, hanem azt a tágabb integráció kereteiben való együttélés értékei is meghatározzák."

A teljes cikk itt olvasható https://corvinak.hu/

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog