Pavlovi reflex uralkodott el a székely polgármesterek között

Lassan de biztosan a román nacionalisták megfélemlítő politikája megteszi hatását. Korond polgármestere a községháza felirat miatt a mintegy 456 000 lejes bírság kifizetését nehezen kerülte el. Ki más nem volt a per háta mögött mind a hicatásos feljelentő Dan Tanasă által kézivezérelt Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC). Ráduly Róbert Kálmán már nem volt szerencsés a 75 000 lejes bírságot be kellett fizesse az államkincstárba. 

 

A legutolsó jogerős ítéletet idén júniusban hozta a Bukaresti Ítélőtábla az egyesület által indított feliratperben, akkor a gyergyóremetei községházát megnevező felirat eltávolításáról rendelkezett.

Csoda ha kialakult a Pavlovi  (feltételes) reflex, pedig lenne megoldás ha kitartás is volna. Már a felszólításra is cselekednek az elöljárók.

A települések vezetői szélmalom harcnak tartják a pereskedést. Nincsen kedvük, merszük hosszadalmas pereskedési folyamatba belefogni. Annál kényelmesebbek a bársonyszékek, minthogy adott esetben esetleg meg is kelljen válni azoktól. 

Ilyen perek nem is voltak az utóbbi időben, amint említettem az utolsó végleges ítélet az idén júniusban volt és a folyamat nem az akkor indúlt. 

Elegendő ha a dörgedelmes levelet a hivatásos feljelentő útjára engedi a település vezetői cselekednek és a megfogalmazott követelések szerint cselekednek.

Így tett Csíkszentkirályon, Csíkszentmártonon, Farkaslakán felszólításnak eleget téve levették a Községháza feliratot és a székely zászlókat a hivatali épületről, kitűzték a két román trikolórt.


Árus Zsolt gyergyószentmiklósi civil jogvédő, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke szerint van megoldás, csak kitartás kell.


A Székelyhon.ro nak Arus Zsolt kifejtette: ”ha ellenkezés nélkül végrehajtják a felszólítást a polgármesterek, akkor nincs jogsértés, nincs per, nem tud belépni az alapítvány, amely jogerős kedvezőtlen ítélet esetén is a strasbourgi európai emberi jogi bírósághoz fordulhat ezekben az ügyekben. Nem egy ilyen ügy van már Strasbourgban, és várhatóan ott már egészen másképp fognak hozzáállni, tehát van esély nyerni hosszútávon Amióta az alapítvány is beavatkozik ezekbe a perekbe, ha veszít is a polgármester, mi el tudjuk vinni az ügyeket az emberi jogi bíróságra. Ő nem tudná, de ha igénybe veszi a segítségünket, és hagyja, hogy belépjünk, akkor mi tovább visszük, és van esélye neki hosszú távon nyerni” – emlékeztetett Árus. Megjegyezte, ez azzal is jár, hogy ezeket mind fel lehet mutatni a nemzetközi közvéleménynek, hogy lám, Romániában miképpen nem tartják be a törvényeket, hogy Románia mennyire nem jogállam. „Ha első körben eleget tesznek a kérésnek, akkor nincsenek esetek, nincs jogsértés. Ha kaptak egy felszólítást, és elküldik nekünk, megfogalmazzuk a válaszlevelet, csak el kell küldjék. Ha beperelik őket, megfogalmazzuk a válasziratot, képviselik őket a bíróságon – nem okoz ez nekik gondot, se időtöltést” – sorolta az alapítvány elnöke, hozzátéve, nem mondhatunk le önként a jogainkról.”

 

 Szék-helyek

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog