Szerző: Navracsics Tibor

Kik azok a föderalisták? Tényleg gyűlölik a nemzetállamokat? Vannak-e Magyarországon is föderalisták? Érdemes talán egy pillantást vetnünk erre a Magyarországon egyébként keveset szereplő csoportra, hogy helyükön értékeljük őket.

 

"A Magyarországon az Európai Unióról zajló viták meghatározó eleme, hogy a küzdelem valójában a nemzeti szuverenitás pártján állók és a föderalisták között zajlik. Ez utóbbi csoporton általában a létrehozandó Európai Egyesült Államok híveit értik, azaz egy olyan ideológiai áramlatot és annak képviselőit, akik úgy gondolják, hogy az európai integráció európai szinten egy számunkra a nemzeti szintről ismerős állam kialakulásához vezet.

Ne tévesszen meg senkit, hogy az európai integráció, úgy tűnik, eddig más utat választott. Egyelőre semmi hajlandóság nem látszik egy klasszikus értelemben vett állam létrejöttére uniós szinten, bőven találunk viszont példát arra, hogy a tagállamok – ha érdekük úgy kívánja – önként osztják meg szuverenitásuk egyes területeit más országokkal, vagy éppen az uniós intézményekkel. Mindennek ellenére az európai integrációval kapcsolatos viták egy jelentős része most is úgy írja le a folyamatot mint az Európai Egyesült Államok küzdelme a nemzetállamok ellen, ahol a föderalisták a színfalak mögül, az igazi hatalom birtokosaként és egy világméretű összeesküvés cselekvőiként próbálják meg felszámolni a nemzeti szuverenitásokat."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja: ludovika.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog