Kézdivásárhely: Mitől Szalmaszál a Szalmaszál? (Riport)

Azt mondja a szólás-mondás “Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet” azért én azt még hozzáfűzném a teendői bizton megsűrűsödnek. Ez utóbbi történt Oláh Mónikával is a kézdivásárhelyi Szalmaszál virágüzlet tulajdonosával. Jogásznak indult de a virágkötésnél és a hozzá fordulók szép érzékének alakításával kezdett foglalkozni. A három gyermekes családanya nemes egyszerűséggel virágkötőnek nevezi magát.  Az elmúlt tizenöt évről,valamint a kezdetekről érdeklődtem, mióta működik a kisvállalkozás, hogyan lehet talpon maradni a konkurencia tengerében.

Mikor született meg az elgondolás, hogy virágkötéssel foglalkozzon?

O. M. Harmadéves joghallgatóként egy gyakorló jogásznő virágüzletében dolgoztam. Ekkor szerettem bele a virágkötésbe. A hölggyel volt szándékunkban egy nagyobb vállalkozásba belefogni, de családi helyzetem ebbe beleszólt.

Gondolom nem csupán a brassói tapasztalattal vágott bele  az üzlet nyitásba?


O. M. A férjem szabadúszó fuvarozó volt mielőtt megállapodott volna itthon és átvegye apósomtól a kis lábbeli gyártó manufaktúrát. Visszatérve a fuvarozásra nagyon sokszor elkísértem útjain. Addig míg ő a szállítással kapcsolatos ügyeket intézte én a kedvenceimmel a virágokkal töltöttem az időt. Róttam az utcákat, minden ami virág üzlettel kapcsolatos volt szinte lefilmeztem szemmel, és folyamatosan azon járt az eszem, hogy az enyém, hogy fog kinézni. A jogász nőnél szerzett tapasztalat kiegészítve a szerzettel adta az önbizalmat, hogy bele vágjak a vállalkozásba. Aztán meg a meggyőződésem, hogy itthon is, egy kis városban, lehet sikereket elérni. 

 

Ez történt tizenöt évvel ezelőtt és belevágott a cégalapításba, gondolom,  segítség azért volt ?

 

O. M. Nagyon sokat köszönhetek a családomnak, a férjemnek, mai napig mellettem állnak minden tekintetben.
Az az érzésem, mintha a tegnap kezdtük volna,de nagyon sokat változott az elképzelésem az üzletről, a vállalkozásról. Kezdetekkor, halvány fogalmam nem volt, hogy mikor mire kell odafigyelni ez, közben alakult ki. Véleményem szerint ma már nem elég, hogy minőségi terméket teszel le az asztalra, azt ízlésesen bemutatni és sikeresen értékesíteni  is kell. Ezt a hármat sikerült ötvözzük az elmúlt másfél évtizedben, így maradtunk talpon.

 

Mi a tapasztalata, a klientúra igénye hogyan változott az évek folyamán?

 

Nagyon sokat változott,különösen az elmúlt néhány évben.  Meg vagyok győződve, hogy mindazok mellett, hogy nagyon ügyes kezű lányokkal dolgozom, a kreativitás, fő helyen áll a klientúra megtartásában. Az ízlést formálni is kell ezért fontos a jó értelembe vett kreativitás, azt hiszem a kézdivásárhelyi emberek szépérzéknek  változásához és virág szeretetéhez, értékeléséhez  egy keveset mi is hozzá tettünk. 

Másfél évtized után eljött a váltás ideje, egy nagy lélegzetet vettek és most mikor az élet kissé lelassult, döntöttek, és székhelyet cserélnek, Hová költözik a Szalmaszál?

 

O.M. A Petőfi utcából a Molnár Józsiás utca közepére. Eddig egy kis épületben voltunk, ahol a feltételek sok esetben hiányosak voltak. Egy tágasabb helyre költöztünk a családi házba. Miután berendezkedtünk, ami közel nem kész, de még a virágok illata is jobban érvényesül mint a kis szűk térben. Visszatérve a klientúra bővítésre, a kis üzlethelyiséget abból a szempontból is kinőtük, hogy nem elég a tér a kliensek fogadására, mikor bemutatókat tartunk és igény szerint a virágkötés csínnyát-bínnyát is kipróbálhatják az érdeklődők. 

 

Egy kérdés maradt a végére mitől Szalmaszál a Szalmaszál?

 

O. M. Nem sokat kellett ezen gondolkodni, a férjem mikor előrukkoltam az elképzelésemmel, rögtön mondta is az üzlet nevét “ Szalmaszál”, mert szerinte olyan vékony voltam mint egy szalmaszál, így becézett. 

 

Szék-helyek

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog