Nem zavarja a magyarellenesség a németeket

Szerző: Pataky István (Marosvásárhely)

Ismét díjazzák ma Németországban Klaus Iohannist: ezúttal az Ottó császár elismerést kapja meg a román államfő. A bukaresti elnöki hivatal közleménye szerint Heiko Maas német külügyminiszter fogja méltatni Magdeburgban Iohannist.

A román államfő az európai egyesítés folyamatában játszott szerepének elismeréséért kapja a kitüntetést. A díjat kétévente osztják ki olyan személyiségeknek, akik sokat tettek az egységes Európáért, érdemeket szereztek az európai gondolkodás népszerűsítésében. Eddig többek között Angela Merkel német kancellár, Richard von Weizsäcker, Németország volt államfője, Vaira Vike-Freiberga lett exelnök és Federica Mogherini, az Európai Unió egykori külügyi főképviselője vehette át az elismerést.

Az idén Iohannisnak ítélték a Nemzetközi Károly-díjat is. Az aacheni díjátadás a koronavírus-járvány miatt maradt el májusban. Miután többen kifogásolták, hogy a magyarokat sértő kijelentéssel élő román elnök elismerésben részesül, Jürgen Linden, az aacheni székhelyű Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány elnöke kifejtette: Románia államfője „egy elkötelezett európai”, s szerinte nem lett nacionalista. Bár a bukaresti diszkriminációellenes tanács május végén ötezer lejes büntetést szabott ki Iohannisra a magyar nyelvvel gúnyolódó kijelentése miatt, Linden úgy érvelt, hogy az államfő „saját magához képest szokatlanul éles retorikát használt, de nem támadta a magyar kisebbséget, aggályait sokkal inkább a román Szociáldemokrata Párt politikusainak címezte”.

Korábban Boris Kálnoky magyar származású német külpolitikai újságíró az erdélyi Krónikának azt mondta, Iohannis nem erkölcsi alapon politizál, az államfő egy hatékony, ügyes román politikus, akivel sok szász sem ért már egyet. Mint kiemelte, a magyarellenes hangulatkeltés köztudottan alapeszköz a romániai belpolitikában. Iohannis tisztában van ezzel, és használja is, akárcsak a többi román politikus – tette hozzá. A jelenleg a Mathias Corvinus Collegium médiaiskoláját vezető publicista szerint a nacionalista hangulatkeltés után a román államfő kiesett a németországi sajtó kegyeiből, holott sokáig egyfajta büszkeséggel írtak az elnökről, aki „német virtussal” reformálja Romániát.

Forrás: magyarnemzet.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog