Kilátásban egy veszélyes közigazgatási átszervezés

A közigazgatási átszervezés első, bújtatott lépését képezheti az a sürgősségi kormányrendelet, amelyet hallgatólagosan fogadott el a héten a parlament felsőháza – hívta fel a figyelmet az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa, Cseke Attila. A tervezet a városok melletti kistelepülések finanszírozását is előírja, pályázati forrásokból.

 

Cseke szerint jelen formájában az "okos falvak" program nem felzárkóztatja a vidéki településeket, hanem koncentrálja a fejlődést a nagyvárosok köré. Azért is érthetetlen ez a népességnövekedési kritérium, mert a városok hasonló "okos városok" programjában ez a kritérium nem szerepel.

Az RMDSZ nem kapott megnyugtató választ azzal kapcsolatosan sem, hogy miért kell új megnevezésű koncepciókat bevinni a finanszírozások lehívási feltételei közé. A javasolt "működő városi övezet" elnevezés nagyon hasonlít a Cioloș-kormánynak arra a 2016-os kísérletére, amikor "működő városi környezet" és "falusi pólusok" vagy szuperközségek létrehozásával szervezték volna át az ország közigazgatási térképét és szüntettek volna meg településeket.

"Az RMDSZ nem támogatja a falvak kiüresedését célzó intézkedéseket. Azt kértük, a szenátus tűzze napirendre a sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó tervezetet, hogy annak hibáit javítani tudjuk. Sajnos ez nem történt meg, így a tervezet eredeti formájában kerül át a képviselőház asztalára, ahol az RMDSZ fenntartja módosító javaslatait"– mondta a frakcióvezető.

A közigazgatási szakpolitikus elmondta: bár a sürgősségi kormányrendeletnek vannak támogatandó rendelkezései is, átláthatatlanul kivitelezett közigazgatási átszervezéshez vezethet. "Ilyen jellegű módosításokról csak széleskörű parlamenti vita útján kellene dönteni, nem hallgatólagosan elfogadott sürgősségi kormányrendeletekkel"- összegezte Cseke Attila. (rmdsz-tájékoztató)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog