Kézdiszék választott. Marosvásárhelyen újra magyar vezetés lesz


Kép: Albert Levente, 3szek.ro

Háromszéken 40,66 százalékos részvétel mellett döntöttek az előkjárók személyéről tegnap az önkormányzati választásokon, ez öt százalékkal kevesebb az országos átlagnál. A részleges eredmények ellenére, biztosan lehet tudni, hogy kik nyerték meg a polgármesteri és önkormányzati választásokat. A közlemények az önkormányzatok összetételéről még nem közöltek adatokat.

Háromszék megye vezetése marad az újrázó Tamás Sándor kezében. Kézdivásárhelyen Bokor Tibor megkezdheti a harmadik mandátumát Sepsiszentgyörgyön fölényesen nyert Antal Árpád. Erdély szinten azt lehet mondani az RMDSZ megerősödve került ki a megméretésből.

 

Az RMDSZ párhuzamos számlálása szerint körülbelül 70-30% arányban Bokor Tibor jelenlegi RMDSZ-es polgármester nyerte a kézdivásárhelyi polgármester-választást Balázs Attila EMSZ-jelölt ellenében. A tanácsosi listákra is hasonló arányban érkeztek szavazatok, valószínűleg meglesz a kétharmados többségünk a helyi tanácsban – mondta el a Transindexnek Bokor. Valószínűsíthető, hogy a román pártok szövetségeként indult Kézdivásárhely Fejlődéséért Szövetség nem érte el a 7%-os küszöböt, A kézdivásárhelyi városi tanácsban így  a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) képviselői kerülnek be. Balázs Attila az EMSZ jelöltje is a Transindexnek nyilatkozott: “3-4-5 tanácsossal nem lehet semmilyen eredményt elérni, próbálkoztunk már korábban, de sajnos, ez az igazság. Az emberek ezt választották, nem tudjuk, és nem is fogjuk akadályozni Bokor Tibort. Gratuláltam, jó munkát kívántam neki” 

Felsőháromszéken a polgárok kevés kivétellel az RMDSZnek bizalmat szavazott.

RMDSZ

Kézdivásárhely: Bokor Tibor,

Szentkatolna: Tusa Levente,

Gelence: Ilyés Botond,

Kézdiszentkereszt: Páll Endre, 

Kézdiszentlélek: Balogh Tibor

Bereck: Dimény Zoltán,

Dálnok: Marti István,

Lemhény: Jénáki Csongor.

EMSZ

Esztelnek:Salamon Balázs,

Független

Csernáton: Rákosi Árpád,

Ozsdola: Pénzes Ágoston

Újra magyar polgármestere lesz Marosvásárhelynek Soós Zoltán RMDSZ által támogatott, de független polgármesterjelölt személyében. Több voksot kapott, mint az összes ellenfele együttvéve.Véget ért a Dorin Florea polgármester húszéves uralmához fűződő rendszer. A megye vezetését is megszerezte az RMDSZ. 

Országos szinten Bukarest bevétele gyakorlatilag győzelmet jelent egy politikai formációnak.. A korábbi választások tapasztalataiból kiindulva a főváros megszerzése jó esélyben előrevetíti a  decemberi parlamenti választások eredményét is. A voksok többségét Nicuşor Dan a PNL, USR és PLUS jelöltje.

A helyhatósági választások jelentőségét növeli a júliusban elfogadott törvény,

amely az EU-s támogatások felhasználásának szabályozását eldöntő fejlesztési régiók jelentős függetlenségét írja elő, részben megszakítva a centralizációt. Az ellenzék és kormánypárt által megszavazott nagy horderejű törvény hathatós változásokat hozna a települések életében ha érvénybe is lépne. A jogszabályt az alkotmánybíróságon támadta meg a legfelső bíróság. Orbán Lajos, - de elképzelhető, hogy Iohanis keze benne van -  is nehezen engedi el a pénzügyi hatalom egy részét. A rosszallását ő is a taláros testületnél fejezte ki. 

A kampányban a nagy hord erejéhez képest kevés szó esett a törvény életbeléptetéséről, pedig megtörné Bukarest mindenható szerepét. 

A törvénnyel kapcsolatban Háromszéken az RMDSZ jelöltek álmodoztak és Kézdiszék metropolisz övezetté  alakításáról beszéltek EU-s pénzekből. 

Nem elhanyagolandó az új uniós költségvetési ciklus következik, ha életbe lép a törvény  további hatalmi jogosultságok kerülhetnek a helyi és megyei önkormányzatokhoz. A jogszabályozás életbelépését sajnos semmi nem garantálja, de a politikai vezetés résztvevőinek az igényét egy átfogó adminisztratív átszervezésre előrevetíti. 

 

Tóth László

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog