Langyos mocsárban tapicskolnak a kampányolók Romániában

A járványhelyzet új szabályai miatt színtelen-szagtalannak nevezte a mostani romániai önkormányzati választási kampányt Pászkán Zsolt külpolitikai szakértő, aki a magyar közösséget érintően Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen számít kiélezett küzdelemre. Háromszéken is lesz kiélezett helyzet, Baróton ahol öt jelöltből kell választani, éles a kampány Esztelneken és Kézdivásárhelyen folyik erőteljes kampány a közösségi oldalakon. A megyeközpontban  Pászkán Zsoltot idézve színtelen-szagtalan.

 

Pászkán Zsolt az M1 aktuális csatornán vasárnap az egy hét múlva esedékes romániai helyhatósági választásokról elmondta: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által támogatott Nicusor Dan bukaresti főpolgármester-jelölt "csúnya" korrupciós ügybe keveredett. Kérdésnek nevezte, hogy ez az ügy mennyire befolyásolja az esélyeit, az adatok eddig 3-4 százalékos előnyt mutattak nála. Bukarest "presztízsgyőzelem" lenne, mert öt éve a baloldal megszerezte a jobboldaltól a várost.
Kitért arra: a magyar közösség Marosvásárhelyen a polgármesterség visszaszerzésére törekszik, Szatmárnémetiben pedig a megtartására. Székelyföldön a magyar képviselet több párttal is jelen van, a magyar-magyar pártharc front területei Bihar megye és Nagyvárad, ahol az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) küzd egymással.
Jelezte: Romániában csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt időszakban a magyar részvételi arány, a romániai részvételhez hasonlóan, az önkormányzati választásokon. Úgy vélte, az ismert személyeket nehéz lesz megverni, a nagyvárosokban most jó eredményeket felmutató pártok pedig előnnyel indulhatnak majd a decemberi romániai országgyűlési választásokon.

Szék-helyek/MTI

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog