„Szuperhős” diákokkal indult a romániai tanév


Sok helyen hőmérőzéssel indult a tanév

Szerző: Pataky István (Marosvásárhely)

Védőmaszkkal felszerelve, de bizonytalanságok közepette kezdték az új tanévet a diákok és a pedagógusok Romániában. A koronavírus-járvány miatt egyesek online tanulnak, mások hibrid rendszerben, a legtöbb helyen viszont a szükséges egészségügyi óvintézkedések betartása mellett a gyerekek teljes létszámú részvételével zajlik az osztálytermekben. A tanévkezdésre vonatkozó forgatókönyv megállapításához az elmúlt tizennégy napban jegyzett, ezer lakosra számított új esetek számának összegét vették figyelembe. Bár a hatóságok az előzetes tervekkel ellentétben végül eltekintettek a testhőmérséklet mérésének kötelezővé tételétől, sajtóbeszámolók szerint számos romániai iskolában lázméréssel kezdődött a tanév, ami hosszú sorok kialakulásához vezetett a tanintézetek kapujában.

 

 Közben az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) Monica Anisie oktatási miniszter menesztését követelik Ludovic Orban kormányfőtől. Vasile Dîncu, a PSD országos tanácsának elnöke úgy vélte, a tanév a bizonytalanság és a „pocsék” kommunikáció jegyében kezdődött. – A hatóságoknak nincs stratégiai tervük, csak reagálnak a dolgokra; a helyzet naponta változik, akárcsak a hatóságok tervei – hangsúlyozta a politikus. A kialakult helyzet miatt a tárcavezető leváltását sürgette Dacian Cioloş volt miniszterelnök is. Klaus Johannis államfő hétfő reggeli videójában a gyerekeknek is üzent.

– Mindnyájatoknak lehetősége lesz most szuperhősnek lenni, amikor védőmaszkot viseltek, gyakran kezet mostok és hallgattok a tanítók és tanárok tanácsaira, óvjátok szüleiteket és nagyszüleiteket a megbetegedés kockázatától

– fogalmazott az elnök.

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyminisztériumi államtitkár arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járványhoz társulni fog a szezonális influenza, így nehéz időszak következik a kockázati csoportokhoz tartozó személyek számára. – Arra számítunk, hogy októberben láthatóvá válnak majd a különböző tevékenységek újraindításának hatásai – hangsúlyozta Arafat, aki a kockázati tényezők között említette a választási kampányt és a hónap végén esedékes romániai helyhatósági választásokat is. Hétfőn kevesebb mint hétszáz román állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.

Eredeti cikket ITT olvashatja: Magyar Nemzet

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog